Турските власти задържаха 201 предполагаеми членове на екстремистката групировка Ислямска

...
Турските власти задържаха 201 предполагаеми членове на екстремистката групировка Ислямска
Коментари Харесай

Турция задържа 200 членове на Ислямска държава, планирали нападения по Нова година

Турските управляващи задържаха 201 хипотетични членове на екстремистката формация " Ислямска страна " през последните 48 часа, упрекнати в обмисляне на офанзиви по време на новогодишните празненства, заяви ДПА.

Полицията извърши едновременни обиски в 14 разнообразни окръга, задържайки 124 обвинени за хипотетични връзки със сунитската екстремистка формация в четвъртък, и още 77 в петък, заяви държавната Анадолска организация.

Сред обвинените има задгранични жители, оповестява Анадолската организация.

Полицията е конфискувала документи и цифрови материали, които разкриват проекти за набези в новогодишната нощ.

Преди година " Ислямска страна " пое отговорност за нахлуване в новогодишната нощ в истанбулски нощен клуб, при което бяха убити 39 души, а 79 бяха ранени. Сред убитите имаше турски жители, както и туристи от няколко арабски страни, Индия и Канада. Извършителят на нападението - узбекският жител Абдулгадир Машарипов - бе хванат след близо едномесечно следене. Съдебен развой против упрекнатите за нападението, в това число Машарипов, стартира този месец.

Властите в Истанбул са подхванали засилени ограничения за сигурност в новогодищната нощ в града. Валията на Истанбул Васип Шахин уточни, че 37 000 служители на реда и 4000 представители на жандармерията ще бъдат мобилизирани в новогодишната нощ, с цел да може хората да честват " умерено ".

Местните управляващи анулираха или не разрешиха обществени празненства на основни места в града, в това число на площад Таксим, от съображения за сигурност. Централният площад Къзълай в Анкара и близките булеварди ще бъдат затворени за придвижване на коли в новогодишната нощ, а от 20 часа на 31 декември жителите ще бъдат допускани до площада след прекосяване през инспекция.

В рамките на ограниченията за сигурност доста пътни артерии в централните квартали на Истанбул ще бъдат затворени за придвижване в новогодишната нощ, а в седем региона на града ще бъде неразрешено прекосяването на тежкотоварни коли, оповестява Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР