Турските власти повишиха цените на електричеството и природния газ за

...
Турските власти повишиха цените на електричеството и природния газ за
Коментари Харесай

Турция повиши цените на тока и природния газ за домакинствата с 20%, а за бизнеса с 50%

Турските управляващи покачиха цените на електричеството и природния газ за семействата с към 20% и с към 50% за индустрията, което ще окаже спомагателен напън върху инфлацията, която беше близо 80% през юли.

Очаква се повишението на цените на комуналните услуги да увеличи инфлацията с 0,8%, съгласно калкулации на Reuters, до момента в който по-високите промишлени цени също водят до непряко нарастване на инфлацията, защото производителите трансферират разноските върху потребителите.

Турският енергиен регулатор EPDK съобщи, че е повишил цените на електрическата енергия за семействата с 20%, за публичния бранш и бранша на услугите с 30%, за индустрията с 50%.

Държавният вносител на сила BOTAS разгласи, че е повишил цената на природния газ за битови потребности с 20,4%, с 47,6% за дребни до междинни промишлени клиенти и с 50,8% за огромни промишлени консуматори.

Цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия, е нараснала с 49,5%, сподели BOTAS.

Като причина за протичащото се и двете институции показаха спора в Украйна и световните развития, в това число пандемията от COVID-19.

Турция е съвсем напълно подвластна от импорт, с цел да посрещне потребностите си от природен газ и нефт, а вътрешното търсене набъбна през последните години.

Повишаването на световните цени на силата тази година, както и внезапният спад на лирата с 44% през 2021 година и над 27% през тази година - докара до растеж на цените на вътрешния пазар.

Цените на природния газ за семействата бяха нараснали със 174% тази година, цените на промишления газ за дребни и междинни предприятия бяха нараснали с 277%, а цените за огромни промишлени предприятия с 379%.

Държавата към момента субсидира над 80% от цените на природния газ за семействата, разяснява BOTAS.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР