Турските власти не са получавали информация за опити на Русия

...
Турските власти не са получавали информация за опити на Русия
Коментари Харесай

Чавушоглу: Анкара не е получила доказателства за опити на Русия да повлияе на изборите в Турция

Турските управляващи не са получавали информация за опити на Русия да повлияе на изборите в страната. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред телевизия Хабертюрк.

Чавушоглу приказва във връзка изказванията на претендента за президент на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъччдароглу, който по-рано този месец в акаунта си в Туитър насочи апел към Москва да не се намесва в състоялите се на 14 май президентски и парламентарни избори в страната. Той съобщи, че Русия стои зад някои " монтажи, конспирации и записи ".

Не е редно да се скапват връзките с която и да е страна без причина. Попитахме Кълъчдароглу дали има някакви доказателства и съответна информация. Помолихме го да я показа. Той отговори, че има " такова усещане ". И ние също не сме получавали такава информация. Лидерът на опозицията въпреки всичко би трябвало да бъде доста по-сериозен, съобщи Чавушоглу, написа Българска телеграфна агенция.

Той добави, че в случай че има доказателства за някаква интервенция в изборите, те би трябвало да бъдат споделени с управляващите.

Чавушоглу разяснява и намаляването на броя на туристите от Русия, като напомни, че през 2022 година от Русия са пристигнали 5,2 млн. туристи. Той добави, че след изказванията на водача на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кълъчдароглу за желание за налагане на наказания против Русия, при положение на избирането му за президент, броят на съветските туристи в Турция е намалял с 10 %.

Турският външен министър приказва пред телевизия Хабертюрк още по редица въпроси, в това число за връщането на сирийските бежанци в родината им.

Приемането на бежанци назад в Сирия без съдействие с президента на Сирия Башар ал Асад и със сирийските управляващи е погрешно, сподели още Чавушоглу.

Би било погрешно да ги връщаме, без да си сътрудничим с Асад. Тяхната сигурност би трябвало да бъде обезпечена. Организация на обединените нации би трябвало да взе участие в този развой. Международната общественост, в това число Европейски Съюз, би трябвало да поддържа това. Договорихме се за съставянето на пътна карта, специфична комисия ще я приготви. Ще изпратим повече сирийски бежанци в безвредната зона. И ще стартира връщането в районите, следени от Асад, съобщи той.

Министърът добави, че " би било неправилно да се каже, че 100 % от бежанците ще бъдат върнати ".

Сега в Турция има потребност от служащи в селскостопанския бранш, в индустрията. Има дефицит на работна ръка, уточни Чавушоглу.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР