Турските власти арестуваха най-малко осем журналисти тази седмица при подновена

...
Турските власти арестуваха най-малко осем журналисти тази седмица при подновена
Коментари Харесай

Властта в Турция засилва репресиите над журналисти

Турските управляващи арестуваха минимум осем публицисти тази седмица при възобновена принуда против медиите, съобщи БГНЕС.

Бариш Пехливан, основен редактор за издание на сериозни вести OdaTV, беше задържан преди ден поради информация, отразяваща погребението на турски офицер от разузнаването, който почина в Либия. Директорът на новините на OdaTV Бариш Теркоглу и журналистката Хюля Килинч бяха задържани поради същата обява в сряда.

Свободата на печата в Турция означи внезапен спад през последните години при ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган и страната се трансформира в такава с най-вече публицисти зад решетките в света, като постоянно срещани са продължаващи година арестувания по време на разследване и дълги.

Репортерът Равин Стерк от прокюрдския новинарски уебсайт Rudaw и операторът Мехмет Сирин Акгюн бяха арестувани за „ снимане на поле на дейности на армията “ при отразяване на хилядите бежанци на гръцката граница в най-западната провинция Одрин в Турция. По-късно Акгюн бе освободен, до момента в който задържането на Стерк беше удължено два пъти, и той беше изместен в Анкара.

В петък Стерк беше упрекнат в терористична агитация в интерес на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), като съдът цитира изявленията му в обществените медии като доказателство.

Междувременно редакторът на вестник " Йени Яшам " Ферхат Челик, основният редактор Айдън Кесер и редакторът Семиха Аланкуш бяха призовани в съда в петък, само че бяха освободени по-късно денем.

Актьорът Тургай Йълдъз, прочут с видеоклиповете си за политическа ирония, също беше свикан за разпит.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР