Турски учени в частния университет Билкент в Анкара са разработили

...
Турски учени в частния университет Билкент в Анкара са разработили
Коментари Харесай

Турски учени разработиха система за диагностициране на COVID-19, базирана на нанотехнологии

Турски учени в частния университет Билкент в Анкара са създали система за диагностициране на COVID-19, основана на нанотехнологии.

Новият тест е с 99% акуратност и дава резултат в границите на няколко секунди без да е належащо взимане на проби от лигавиците на носа и гърлото.

Очаква се технологията с името " Диагновир " да замести PCR тестванията, отбелязва Ройтерс, като се базира на организация " Анадолу ".

" Когато го съпоставяме с PCR теста, който има по-висок % на неточност и при него резултатите се бавят. Получаваш резултатите 2-3 дни откакто си се заразил. Нашата система обезпечава резултат доста по-бързо от PCR, единствено за няколко секунди и то в доста ранен стадий на болестта.

Също по този начин точността е по-добра - 99 % “, изяснява ученият от университета Билкент Бюлент Ортач. Технологията може да бъде прилагана освен за коронавируси, акцентират от екипа.

Очаква се всеобщото му произвеждане да стартира и да е наличен за потребителите след два месеца.

Отбелязва се още, че пробата е по-евтин от PCR и по този начин е по-лесно да бъде наличен за повече хора в Турция и по света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР