Турски съд в понеделник осъди известния турски активист за граждански

...
Турски съд в понеделник осъди известния турски активист за граждански
Коментари Харесай

Турски съд о съди Осман Кавала до живот

Турски съд в понеделник осъди известния турски деятел за цивилен права и човеколюбец Осман Кавала на пожизнен затвор без право на подмяна, като го призна за отговорен за опит за събаряне на държавното управление с всеобщи митинги през 2013 година Западните държавни управления и правозащитни групи остро подлагаха на критика решението, като " подигравка на правораздаването с грандиозни размери ", предава АП.

Съдът в Истанбул също осъди седем други обвинени, в това число 71-годишният проектант Мучела Япъджъ, на по 18 години затвор за " подкрепяне " на този опит. Също по този начин бе разпоредено деятелите, които не са в ареста, да бъдат неотложно задържани, заяви държавната Анадолска организация.

Присъдата, която евентуално ще навреди на връзките на Турция със западните страни, идва, откакто най-висшият европейски орган по правата на индивида, Съветът на Европа, стартира процедури за нарушаване против Турция поради отхвърли да се съобрази с решението на Европейския съд по правата на индивида, който през 2019 година прикани за освобождение на Кавала с претекста, че правата му са били нарушени.

64-годишният Кавала се намира в пандиза " Силиври ", в покрайнините на Истанбул, откогато беше арестуван на 18 октомври 2017 година, по обвиняване за финансиране на митингите. Той и други подсъдими отхвърлиха всички обвинявания и се чака да апелират присъдите.

Правозащитни организации настояват, че Кавала е бил преследван с " нежни " доказателства и че казусът е политически стимулиран. Кавала е създател на организация с нестопанска цел " Анадолска просвета ", която се концентрира върху културни и художествени планове, насърчаващи мира и разговора.

Поддръжниците на Кавала и седемте други обвинени неотложно стачкуваха против присъдите в понеделник, скандирайки лозунги в поддръжка на митингите от 2013 година, които се трансфораха от спор за построяването на мол в парк в Истанбул в по-широки демонстрации против държавното управление на тогавашния министър председател Реджеп Тайип Ердоган.

Германският външен министър Аналена Бербок сподели, че присъдата " очевидно опонира на конституционните стандарти и интернационалните отговорности, с които Турция се ангажира като член на Съвета на Европа и претендент за присъединение към Европейски Съюз ".

" Очакваме Осман Кавала да бъде освободен неотложно - Европейският съд по правата на индивида обвързващо задължи Турция да направи това ", сподели Бербок.

Правозащитната организация Пен Америка назова присъдата " тъмен миг за Турция ", до момента в който Нилс Муйзниекс, шеф на Амнести Интернешънъл за Европа, сподели, че тя съставлява " подигравка на правораздаването с грандиозни размери ".

Попитан за последните му думи в съда в понеделник, Кавала сподели: " Утежнената доживотна присъда, която се желае против мен, е ликвидиране, което не може да бъде обяснено с правни аргументи ", съгласно групата на Асоциацията за медийни и правни проучвания, която следи процеса.

В изказванията на отбраната си в петък Кавала отхвърли още един път обвиняванията, като настоя, че просто е дал сладкиши и маски за лице на протестиращите. Той сподели, че изказванията, че той е управлявал митингите, са " неправдоподобни ".

" Фактът, че прекарах 4,5 години от живота си в пандиза, е непоправима загуба за мен. Единствената ми разтуха е опцията моят опит да способства за по-доброто схващане на тежките проблеми на правосъдната система ", сподели Кавала пред съда по видеоконферентна връзка от " Силиври ".

Първоначално Кавала беше оневинен през февруари 2020 година по обвинявания, които го свързваха с митингите в Гези Парк през 2013 година Докато поддръжниците му чакаха освобождението му, Кавала беше наново задържан по нови обвинявания, свързващи го с опита за прелом в Турция през 2016 година По-късно оправдателната присъда беше анулирана и делото беше обединено с това, обвързвано с опита за прелом, за който турското държавно управление упреква мрежата на основания в Съединени американски щати мюсюлмански свещеник Фетуллах Гюлен. Гюлен отхвърля да има връзки с опита за прелом.

Съдът в понеделник оправда Кавала по обвинявания, свързани с опита за прелом, заявявайки, че за тях няма задоволително доказателства, съобщи Анадолската организация.

През октомври предходната година продължаващото задържане на Кавала провокира дипломатическа рецесия сред Турция и 10 западни страни, в това число Съединените щати, Франция и Германия, откакто те приканиха за освобождението му на четвъртата годишнина от лишаването му от независимост.

Ердоган упрекна Кавала, че е " турският клон " на милиардера и американски човеколюбец Джордж Сорос, за който турският водач твърди, че стои зад протестите в доста страни. Той тогава заплаши да експулсира западните посланици за интервенция във вътрешните работи на Турция.

В решението на Европейския съд по правата на индивида от 2019 година се споделя, че лишаването от независимост на Кавала цели да накара него и други бранители на правата на индивида да замълчат и не е подкрепено от доказателства за осъществено закононарушение.

Неизпълнението на решението на Европейски съд по правата на човека докара до развой в Съвета на Европа, 47-членна интернационална организация, която пази правата на индивида. Този развой може да докара до прекъсване на правото на глас на Турция или даже участието й в организацията.

Ердоган отхвърли процеса в Съвета на Европа, заявявайки, че Турция няма да " признае тези, които не признават нашите съдилища ". Турция твърди, че задържането на Кавала е обвързвано с опита за прелом през 2016 година, а не с предходните обвинявания, прегледани от Европейския съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР