Турски съд осъди вчера двама бивши началници на полицията на

...
Турски съд осъди вчера двама бивши началници на полицията на
Коментари Харесай

Осъдиха полицейски шефове за убийството на известен журналис...

Турски съд осъди през вчерашния ден двама някогашни началници на полицията на пожизнен затвор за прикриване на убийството на турско-арменския публицист Хрант Динк.

Семейството и юристите на господин Динк настояха, че продължителният развой не е хвърлил задоволително светлина върху същината на убийството и обявиха, че ще апелират.
„ Решението към момента не разкрива съответно кой е дал заповед за ликвидиране “, споделиха те.

Редакторът на арменско-турския вестник „ Агос “ беше убит измежду бял ден на многолюден централен бул. в кв. Шишли, пред офиса му в Истанбул през януари 2007 година

Той беше мощен покровител на връзките сред Армения и Турция и беше получавал закани за гибел поради мненията си за геноцида на арменци от османски турци по време на първата международна война.

Турските прокурори свързват убийството му с религиозната мрежа, водена от Фетхулах Гюлен, ФЕТО.

След 14 години и 131 чувания съдът в Итанбул през вчерашния ден осъди 26 обвинени и оправда 37 други. Той осъди четирима обвинени на пожизнен затвор и двама на усложнен пожизнен затвор.

В днешното решение някогашният началник на полицейското разузнаване в Истанбул Рамазан Акюрек, заместникът му Али Фуат Йълмазер и още четирима някогашни чиновници на сигурността получиха доживотни присъди, заяви Анадолската организация.

Още 23 души бяха наказани по обвинявания, в това число за съучастничество в ликвидиране, участие в терористична група и подправяне на документи.

Тридесет и трима други бяха оправдани, до момента в който делата против Гюлен и други 12 обвинени, които са избягали отвън Турция, бяха отсрочени.

Убиецът на господин Динк, тогава 17-годишният Огун Самаст, беше наказан по-рано на 23 години затвор.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР