Турски полицай е уволнен, защото е хомосексуален. Освободили го след

...
Турски полицай е уволнен, защото е хомосексуален. Освободили го след
Коментари Харесай

В Турция: уволнен, защото харесва мъже

Турски служител на реда е уволнен, тъй като е хомосексуален. Освободили го след 12-годишна безупречна работа. Това е неговата история.

"Когато всичко излезе нескрито си помислих, че със службата ми е свършено. Беше ми мъчително, само че в същото време си зададох въпроса какво ще върша оттук насетне. Повече ме занимаваше мисълта какво ще си помислят моите началници, в сравнение с какво ще върша след уволнението. Страхувах се, че ще се усещам потиснат ".

Метин (името е променено) е задържан за "сексуално принуждение ", след което е уволнен поради хомосексуална връзка. 34-годишният мъж от източен Анадол е по-скоро закостенял човек. Неговото семейство и хората от близкото му обграждане не са знаели нищо за половата му ориентировка. Преди две години служителят на реда се среща в град Ван с един млад мъж.

Един ден двамата седели на чаша чай в служебното кафене на полицията, когато на Метин му се наложило да излезе за половин час по работа. Когато се върнал, приятелят му бил липсващ - научил, че са го отвели на разпит. В суматохата си младият мъж се показал за служител на реда, а когато станало ясно, че е излъгал, бил задържан. По време на разпита той декларирал, че Метин го е принудил да вършат секс и че ще подаде тъжба против него. След това служителят на реда бил задържан - прекарал 8 дни в ареста, преди приятелят му да отдръпна жалбата си. След това наказателното гонене било прекъснато заради липса на доказателства.

Мълчаливо изпращане

Първоначално Метин е пуснат в отпуск. През лятото на 2017 година е изместен в полицейското поделение в Зонгулдаг - град в Северна Турция на Черно море. Младият служител на реда споделя, че на потегляне сътрудниците му не отронили и думичка. След година и половина работа на новото място, предишното го застигнало още веднъж: през ноември предходната година той получил решението на дисциплинарната комисия. В него се казвало, че чиновник може да бъде уволнен, в случай че той/тя поддържа "неестествена връзка ". Казано другояче: на държавна работа не може да бъде назначавано лице, което има връзка, която не може да основава потомство. И Метин бил уволнен.

В момента той е незает и не може да разбере решението. "Това е моя персонална работа. Винаги съм служил изрядно. Никога не е имало недоволства против мен. След като не мога да пребивавам живота си както аз желая, защо пребивавам въобще? ", споделя той.

Продължението - в съда

Метин обжалвал уволнението си пред съда. Процесът още не е почнал. Според юриста му Фират Зьойле, параграфът в закона, по който е уволнен неговия доверител, е противозаконен и не дава отговор на правилата в една правова страна. "Според Конституционния съд, понятието персонална сфера пази персоналните пристрастености и желания на всеки обособен човек. Независимо от това дали лицето е хомо- или хетеросексуално, то би трябвало да бъде защитавано от всякаква външна интервенция ", споделя той.

Изследване на сдружението "Kaos GL " и университета Кадир Хас за "Положението на хомосексуалните държавни чиновници в Турция през 2018 година " стига до извода, че след опита за прелом през 2016 година натискът върху ЛГБТ-общността е повишен доста. Изследването открива и стягане на трудовите условия за тази група хора. Хомосексуалните, които работят в правоохранителните органи, могат да бъдат уволнявани по смисъла на един закон в Турция.

Дискриминацията е неразрешена и в Турция

Координаторът за обществената политика от истанбулското Сдружение за полова еднаквост и полова ориентировка (SPoD) Мустафа Сарийлмъз споделя, че дискриминирането на хората с друга полова ориентировка е неразрешена в демократичните страни. "Много страни-членки от Съвета на Европа и Организация на обединените нации се придържат към този принцип и Турция е измежду тях ", напомня той.

А Метин към момента е незает. Подал е безчет молби за работа - без резултат. Той въпреки всичко има една вяра: съдът да анулира уволнението му и да го върне на работа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР