Турската централна банка отново понижи основния си лихвен процент на

...
Турската централна банка отново понижи основния си лихвен процент на
Коментари Харесай

Турската лира с нов срив след понижение на основната лихва

Турската централна банка още веднъж намали главния си лихвен % на последното съвещание за годината на Съвета по парична политика, съобщи турската телевизия НТВ.

Финансовата институция реши да намали едноседмичната репо рента до 14%. През септември банката за пръв път от повече от година взе решение за намаляване на лихвените проценти и от този момент ги понижи няколко пъти. Последният път бе през ноември, когато лихвата бе понижена от 16 на 15 %.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, неприкрит съперник на високите лихви, твърди, че Турция ще понижи инфлацията и неустойчивостта на курса на националната си валута посредством ниски лихвени проценти.

В рамките на две години президентът смени трима шефове на централната банка.

Турската лира означи исторически най-малко от 15,28 лири за $ рано през днешния ден на фона на вероятността за ново понижаване на лихвения % и обезценяването й продължи след оповестяване на решението, заяви Асошиейтед прес. Лирата се търгуваше при курс от 15,60 лири за $, отбелязвайки 5-процентен спад от цената си по отношение на равнището на търговията през вчерашния ден.

Турската национална валута е изгубила близо половината от цената си от началото на тази година.
Турската централна банка се намеси четири пъти през последните две седмици на валутния пазар, продавайки задгранична валута, с цел да овладее спада на лирата, само че намесата не съумя да спре обезценяването на националната валута.

Увеличаващите се внезапно потребителски цени и обезценяването на лирата станаха причина доста хора да водят битка за оцеляване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР