Турската лира се повиши във вторник до 12,21 спрямо долара,

...
Турската лира се повиши във вторник до 12,21 спрямо долара,
Коментари Харесай

Нови мерки от Ердоган повишиха турската лира

Турската лира се увеличи във вторник до 12,21 по отношение на $, откакто загуби към 40% от цената си от септември до в този момент, защото президентът на страната Реджеп Ердоган подреди на централната банка да стартира да понижава разноските по заеми.

Вчера президентът отхвърли предизвестията на бизнеса за заплахите от в допълнение понижаване на лихвените проценти и съобщи, че " няма връщане обратно ", съобщи ``Файненшъл Таймс``. След изявлението му лирата падна до ново рекордно ниско равнище от 18,36 по отношение на $. По-късно се увеличи до 14,8 лири при безредна търговия в края на деня, откакто президентът разгласи скица, насърчаваща турците, които  държат спестяванията си в долари и злато, да държат парите си в лири. В своята тирада в понеделник Ердоган не изясни по какъв начин държавното управление възнамерява да финансира рисковата инфлационна самодейност.

Президентът на Турция потопи страната от 83 милиона души във валутна рецесия, като настоя за четири понижения на лихвите през последните четири месеца макар възходящата инфлация, противодействайки на международната наклонност в миг, когато други централни банки по света се стремят да се борят с неустойчивостта на цените посредством повишение на ставките.

Турският президент, който отхвърля изказванието, че повдигането на лихвените проценти оказва помощ за справяне с инфлацията, подценява предизвестията от света на бизнеса за заплахите от неговия метод. ``Не очаквайте нищо друго от мен``, сподели той в телевизионна тирада в неделя вечер, представена от ``Файненшъл Таймс``. ``Като мохамеданин ще продължа да върша всичко, което изискват религиозните укази``, добави той, базирайки се на възбраните в исляма за лихварство.

Той нападна Tusiad, най-голямата бизнес асоциация в страната, която в събота прикани държавното управление да се върне към ``установените правила на икономическата наука``, с цел да възвърне стабилността и да предотврати по-нататъшни вреди за бизнеса и обществеността.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР