Турската лира падна срещу долара за шести пореден ден, а

...
Турската лира падна срещу долара за шести пореден ден, а
Коментари Харесай

Турската лира продължава свободното падане

Турската лира падна против $ за шести следващ ден, а държавните облигации също се обезцениха, откакто дипломатическият спор сред Турция и Съединени американски щати продължава да въздейства на настроението на вложителите.

Валутата отслабна с 1.1% до рекордно ниското равнище от 5.1419 лири за $ в най-дългите си загуби за 3 месеца, до момента в който доходността от 10-годишните държавни скъпи бумаги се увеличи с 49 базисни пункта, достигайки 19.68% - връх за всички времена, оповестява Bloomberg.

Липсата на ликвидност на лировия пазар и огромната мощ на $ ускоряват тази наклонност, съгласно валутни търговци в Истанбул, представени от Bloomberg.

Макар президентът Реджеп Тайип Ердоган да съобщи през уикенда, че Турция ще съразмерно на решението на Съединени американски щати да глоби двама турски министри, спекулациите, че разногласието в последна сметка ще бъде позволен, се ускоряват.

Ердоган съобщи, че Вашингтон и Анкара скоро " ще загърбят огромна част от разликите си ", което е знак за вероятен пробив в една от най-тежките дипломатически рецесии сред двете страни.

" Заслужава си да се означи, че Ердоган се старае да се показва колкото се може по-внимателно. Изглежда към момента има място за дипломатически излаз, макар че е належащо повече време и старания за превъзмогване на бездната сред двете страни. В подобен случай активите на лирата могат да се възстановят бързо и мощно ", настояват в капиталова записка анализаторите от Global Securities в Истанбул.

Лирата към този момент е подложена на напън от един от най-големите дефицити по настоящата сметка на разрастващите се пазари. Рискът президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп да извърши обещанието си да наложи огромни наказания на Турция, в случай че не освободи арестувания свещеник Андрю Брънсън, още повече подкопава доверието в турската валута.

През тази година валутата се обезцени с над 25% по отношение на $, което попречва способността на фирмите да изплащат заемите си в задгранична валута, подхранвайки инфлацията и оказвайки напън върху централната банка да продължи да покачва лихвите. Следващата среща на банката ще се организира на 13 септември. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР