Турската лира падна днес за кратко с 15% до най-ниското

...
Турската лира падна днес за кратко с 15% до най-ниското
Коментари Харесай

Срив на турската лира след смяната на директора на централната банка

Турската лира падна през днешния ден за малко с 15% до най-ниското си равнище, след изненадващото решение на президента Реджеп Тайип Ердоган да смени шефа на централната банка. Това провокира опасения от смяна на нарасналите наскоро лихвени проценти, заяви Ройтерс.
БГНЕС напомня, че преди дни шефът на турската централна банка Наджи Агбал бе отхвърлен от поста си и на негово място е назначен Шахап Кавджъоглу.
Смяната бе осъществена, откакто в четвъртък банката внезапно увеличи главния си лихвен % на 19 %.
Наджи Агбал, който е някогашен финансов министър, беше отпред на централната банка от ноември предходната година. След назначението турската лира съумя да върне към 15% от цената си по отношение на $.
Шахап Кавджъоглу - някогашен банкер и народен представител от ръководещата партия, който споделя неортодоксалното мнение на Ердоган, че високите лихвени проценти могат да подхранят инфлацията, е третият началник на централната банка, начначен от президента от средата на 2019 година насам.
Кавджъоглу се опита да успокои опасенията на вложителите за внезапна смяна от строга към експанзионистична парична политика, наблягайки, че не възнамерява незабавна смяна на политиката.
 Военната интервенция на Турция обезцени лирата по отношение на щатския $ Военната интервенция на Турция обезцени лирата по отношение на щатския $
Турската лира се обезцени по отношение на щатския $. Инвеститорите реагираха на отрицателната интернационална реакция след началото на военната о...
Отстраняването на Наджи Агбал затвърди политическия надзор, който от години смущава задграничните вложители по отношение на това какъв тъкмо е характерът на
Анализаторите обявиха, че Кавджъоглу евентуално ще промени политиката на повишаване на лихвените проценти, с цел да укрепи финансовата сметка на Турция и намаляващите й задгранични запаси.
Анализаторът на Societe Generale Финикс Кален предвижда, че този ход ще докара до финансови разтърсвания в Турция.
Според финансови специалисти, Турция „ ще има два избора “: или се задължава да употребява лихвени проценти за стабилизиране на пазарите, или постанова финансов надзор ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР