Турската кухня е едно от най-голямото богатство, останало на турците

...
Турската кухня е едно от най-голямото богатство, останало на турците
Коментари Харесай

Разновидностите на турската кухня

Турската кухня е едно от най-голямото благосъстояние, останало на турците от Османското завещание. Според другите турски райони има разнообразни наименования – черноморска кухня, егейска кухня, югоизточна кухня и т. н.

Всеки район има собствен неповторим усет. Например хамсията, царевичното брашно, лешниците са присъщи за черноморската турска кухня. Булгур, пшеница и алените меса са присъщи за югоизточната кухня.

Едни от незаменимите хранителни категории на турската кухня са супите и чорбите, които са много потребни за стомаха. Най-популярната чорба е чорба от леща, трахана, чорба с кисело мляко. Във всяко кътче на Турция има заведения за хранене, предлагащи известните гозби и ястия непрекъснато.

Месните ястия в турската кухня участват наложително. Месото се употребява във всяка област. Сред известние месни ястия са кебапи /адана кебап, бурса кебап/, кюфтета /инегьол, текирда/, шишчета. Варивата с месо нормално са предопределени за дома. Примерни ястия са гювечетата и яхниите. Също по този начин се употребяват пилешко и риба, които са доста потребни за здравето.

Егейската турска кухня е известна с ястия, приготвени най-много със зехтин. Най-често готвени и известни ястия със зехтин на района са категорията на зеленчуците, сaрмите, пълнени чушки, пълнени патладжани.

 Геврек с чай

Тестените произведения заемат изключително значимо място в турската кухня – пици, лахмаджун. Макароните и оризът също са доста известни.

Турската кухня е известна още и със своите питиета, изключително топлите. Турското кафе е международно известно. Турското кафе е единствето в света, което се сервира дружно с утайката. Със своя мирис, пяна и усет, кафето е същинска просвета единствено по себе си.

Турският чай също е толкоз прочут, колкото кафето. Двете питиета са гордостта на Турция в кухнята. Начинът на сервиране на турския чай в тънки стъклени чаши притегля вниманието на огромен брой чужденци.

Турската кухня разполага и с огромна гама от десерти. Баклавата е измежду най-известните десерти, също по този начин и кадаиф, пудинг, ашуре, котел диби.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР