Турската икономика бързо излекува раните си след опита за преврат

...
Турската икономика бързо излекува раните си след опита за преврат
Коментари Харесай

6 години след неуспешния опит за преврат: устойчива ли е турската икономика?

Турската стопанска система бързо излекува раните си след опита за прелом на 15 юли 2016 година и не стопира да чупи нови върхове всяка година, макар голямата инфлация, обезценяването на турската лира и световната рецесия. Това разясняват представители на локалния наедрял бизнес, представени от Daily Sabah.

Наил Олпак е началник на Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEİK). Той съобщи, че " тъкмо шест години след подлия опит за прелом и макар световните стопански проблеми, пандемията и нежеланите войни, стопанската система на Турция съумява да оцелее. И даже да пораства ".

И в действителност, страната безусловно чупи нови върхове в износа всяка година, добавяйки нова мощ към своята промишленост и увеличавайки заетостта измежду младото си население. Турция продължава да пораства и напредва в международната търговия.
 Турция откри второто по величина находище за редки метали в света
Турция откри второто по величина находище за редки метали в света

Запасите се пресмятат на най-малко 694 милиона тона

Махмут Асмалъ, ръководител на Асоциацията на самостоятелните индустриалци и предприемачи (MÜSIAD), разяснява, че главната цел на всички преврати е да се трансферират запаси, благосъстояние и приходи. Бизнесменът акцентира вредите, породени на стопанската система от преврата през 2016 годна в Турция. Според него, макар че пазарите се върнаха към естественото с сполучливата политика на икономическата администрация незабавно по-късно, този опит за прелом е имал съществени разноски.

" Можем да изчислим, че този разход е почти 300 милиарда турски лири и до през днешния ден се е нараснал още повече ", споделя Асмалъ. И добавя, че " повишението на обменния курс на $, натискът върху продажбите на пазарите и спирането на производството и икономическата активност са нараснали икономическите вреди.
 Инфлацията в Турция стигна нови висоти през юни
Инфлацията в Турция стигна нови висоти през юни

Това е най-високата й стойност за последните 23 години

Ръководителят на Истанбулската комерсиална камара (ITO) - Шекиб Авдагич, също разяснява икономическата конюнктура в страната, наблягайки, че макар всички компликации, тя се показва по-добре от доста европейски страни.

Турската финансова система, макар моментните разтърсвания и инфлацията, остава постоянна, а икономическият напредък на страната през последните шест години е явен, считат представителите на локалния бизнес.

И въпреки всичко, целият свят стана очевидец на повишението на обменните курсове в Турция, на намаляването на приходите от туризъм и кредитните рейтинги, забавянето на вложенията и забавянето на заетостта. Въпреки целия този безпорядък обаче, през последните 6 месеца стопанската система на страната съумява да се възвърне, като поддръжката към частния бранш и неправителствените организации също се усилват.
 Турция получи заем от Deutsche Bank от $929 милиона за покупка на LNG
Турция получи заем от Deutsche Bank от $929 милиона за покупка на LNG

Заемът идва в решителен миг за държавната газова компания
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР