Турската държава, в лицето на Борда за опазване на личната

...
Турската държава, в лицето на Борда за опазване на личната
Коментари Харесай

Турция глоби Facebook

Турската страна, в лицето на Борда за запазване на персоналната информация, санкции Фейсбук 1.6 млн. турски лири ($282 000) за нарушаване на закона за запазване на персоналните данни, което е засегнало съвсем 300 000 локални консуматори на обществената мрежа, предава Reuters.

Решението за това беше оповестено през вчерашния ден от Борда, откакто информацията на 280 959 турски жители е изтекла. Данните включват персонални имена, дата на раждане, местонахождение, история на търсенията им и други след пробив, засягащ тяхната конфиденциалност.

Бордът е почнал следствие на обществената мрежа, откакто е станало ясно, че Фейсбук не са уведомили засегнатите от позволени неточности в някои приложения, които те са употребявали.

„ Бордът постанова нужните административни и механически ограничения, избрани в закона и реши да наложи санкция на Фейсбук в размер на 1.15 милиона турски лири за това, че компанията не е осъзнала отговорностите си, свързани с запазване на данните “, споделят в своето решение от институцията. Отделно от това, Фейсбук биват санкционирани с спомагателни 450 000 лири за това, че не са докладвали пробива в сигурността на локалните управляващи и борда.

След като години наред Марк Зукърбърг и компания трупаха милиарди долари необезпокоявано и благосклонността на мощните на деня, в един ярък ден пристигна абсурда с английската компания Cambridge Analytica. Сенчестият стартъп се възползва от безконтролния достъп, който обществената мрежа дава благосклонно на своите сътрудници, които разгласяват приложения на страниците на Фейсбук. Компанията е употребила този достъп, с цел да профилира и таргетира британците в подготовка за референдума по Брекзит. И за един ден същите тези мощни на деня трансформираха на 180 градуса отношението си към Зукърбърг и Фейсбук. Сякаш през всичките тези години на мир и успокоение Фейсбук е бил нещо друго. Като отникъде почнаха да се появяват разкрития за нечестни практики на компанията по отношение на потребителите им, вести за течове на информация и всеобщо компрометиране на данни.

Като открит „ пропуск “ в сигурността и незащитена база данни с 419 000 000 записа. Или възбраната на десетки хиляди приложения, възползващи се от неконтролирания достъп до планините от персонални данни на потребителите на мрежата. Както и разкритието през април, че чиновници на Фейсбук са употребявали този достъп за персонално облагодетелстване. Или различен „ пропуск “ в сигурността, при който се разбра, че паролите на 600 000 000 консуматори са съхранявани по погрешен метод. Или с други думи, в случай че би трябвало да използваме всекидневен език, с Cambridge Analytica, Фейсбук се „ набутаха сред шамарите “.

Не закъсняха и реакциите от политиците, които към този момент се лимитират главно до финансови наказания. Ходът на турската страна следва сходна стъпка от страна на Рим, който санкции по същата причина Фейсбук един милион $.

Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати отиде и по-далеч – пет милиарда $ глоба. И това наподобява е единствено началото. А какво се крие под повърхността и дали изобщо е добре да разбираме, не е несъмнено. В същото време, Фейсбук се приготвя да показа Libra, своята лична валута. Вземайте пуканките и се настанете комфортно, тъй като филмът дава обещание да е забавен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР