Турската атомна електроцентрала Аккую“ придоби статут на ядрен обект, след

...
Турската атомна електроцентрала Аккую“ придоби статут на ядрен обект, след
Коментари Харесай

Турската АЕЦ Аккую“ получи първата партида ядрено гориво

Турската атомна електроцентрала „ Аккую “ закупи статут на нуклеарен обект, откакто получи първата партида нуклеарно гориво с публична гала, в която се включиха посредством видеовръзка президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

Атомната електроцентрала „ Аккую “ се построява от съветската държавна компания „ Росатом “ в окръг Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие на Турция. Генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов съобщи:

„ С влизането на свежо нуклеарно гориво АЕЦ „ Аккую “ стана нуклеарен обект, а Република Турция получи статут на страна с мирни нуклеарни технологи ".

АЕЦ „ Аккую “ е най-голямото взаимно инвестиране на Турция и Русия, съобщи турският президент Реджеп Ердоган. Руският му сътрудник Владимир Путин увери, че Москва ще продължи да обезпечава енергийни запаси за турската стопанска система, най-много природен газ.

Строителните работи на първия от четирите 1200-мегаватови реактора, проектирани в Русия, би трябвало да приключат до есента, като е планувано той да влезе в употреба през идната година.

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси акцентира:

„ Ядрената сила, като екологично чист енергиен източник, ще обезпечи за не по-малко от 10 % чиста сила за страната,

откакто бъдат пуснати и четирите страхотни енергоблока, които посетих през днешния ден “.

В обръщението си Рафаел Гроси прикани за поддръжка цялата интернационална общественост за попречване на нуклеарен случай в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна и насочи благопожелание постоянно, когато се приказва за нуклеарна сила, това да става както в днешния ден - в дух на вяра и триумфи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР