Турска атака уби трима членове на ПКК в Ирак, докато делегация посещава KRG

...
Турска въздушна атака в Северен Ирак уби трима членове на
Коментари Харесай

Турска въздушна атака в Северен Ирак уби трима членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщиха властите, докато външният министър на страната се срещна с президента и министър-председател на иракското полуавтономно регионално правителство на Кюрдистан (KRG).

„Дрон на турската армия удари превозно средство на ПКК, убивайки служител и двама бойци“, съобщиха антитерористичните служби на KRG в четвъртък.

Нападението е извършено в квартал Сидакан, северно от регионалната столица Ербил.

PKK се бори с бунт срещу Турция от 1984 г. и има бази на територията на KRG.

Въпреки че атаката не беше спомената нито от турския външен министър Хакан Фидан, нито от премиера на KRG Масур Барзани по време на пресконференция след срещата им, Фидан спомена борбата срещу ПКК и продължаващата военна операция на Анкара там, която започна през април 2022 г.

„Разрешихме този въпрос в Турция веднъж завинаги“, каза Фидан. „Работим с Багдад и Ербил, за да защитим Ирак от ПКК.“

По време на посещение в иракската столица Багдад във вторник Фидан призова федералното правителство да определи ПКК като „терористична“ организация, както я определят в Турция, Европейския съюз и Съединените щати.

Износът на петрол, който Турция блокира от кюрдския регион в Северен Ирак от март, също беше в дневния ред на турската делегация в KRG, която включваше министъра на енергетиката Алпарслан Байрактар.

„Обсъдихме набор от регионални въпроси, включително двустранните отношения между Ирак и Турция, а също и с региона на Кюрдистан, както и механизма за износ на петрол от региона на Кюрдистан“, каза Барзани на съвместната пресконференция с Фидан.

Нито един от официалните лица не даде допълнителна информация за износа на петрол от Северен Ирак и не каза дали е постигнато споразумение за възобновяване на потоците на суров петрол през Турция.

Дългогодишно напрежение между Ирак и Турция заради петрола

Турция спря потоците на 25 март, след като арбитражно решение на Международната търговска камара (ICC) нареди на Анкара да плати на Багдад щети от 1,5 милиарда долара за неразрешен износ от KRG между 2014 г. и 2018 г.

Ирак – вторият по големина производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) – подаде жалба за арбитраж срещу Турция през 2014 г., след като KRG остави настрана Държавната организация за маркетинг на петрол на Ирак (SOMO) и започна да изнася суров петрол през съседна държава. Ирак твърди, че целият износ на петрол трябва да минава през държавната SOMO съгласно споразумение с Турция от 1973 г.

Последни разговори, проведени между Турция и Ирак

Министърът на петрола на Ирак беше в Анкара по-рано тази седмица, за да обсъди въпроса, но той и неговият турски колега не успяха да постигнат споразумение за рестартиране на износа на петрол, въпреки че и двете страни се договориха за по-нататъшни преговори.

Служител на иракското министерство на петрола, който разбира операциите за износ на петрол от север, каза пред Ройтерс във вторник, че турското министерство на енергетиката е информирало SOMO на Ирак миналия месец, че се нуждае от повече време, за да провери техническата осъществимост за възобновяване на потоците по тръбопровода.

Иракски енергийни служители казаха, че посещението на техния министър на петрола е имало за цел да постигне общ език с Турция по отношение на ясна дата, когато износът на петрол трябва да бъде възобновен.

„Не е лесна работа да постигнем споразумение скоро и имаме много трудни проблеми. Турция има искания и условия, които изискват по-нататъшни разговори, за да се позволи рестартиране на петролния поток“, каза служител на петролното министерство, запознат със срещата във вторник.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР