Туроператорите, които използват чартърни полети за реализиране на пътуванията си,

...
Туроператорите, които използват чартърни полети за реализиране на пътуванията си,
Коментари Харесай

Помощта за туроператори с чартъри спира

Туроператорите, които употребяват чартърни полети за осъществяване на пътуванията си, ще спрат да получават помощ за заети седалки в самолетите от по 35 евро на място. Министърът на туризма Стела Балтова приключи във вторник това подкрепяне и провокира негодуванието на сектора. Оказва се, че България още веднъж ще желае позволение от Европейска комисия за сходното подкрепяне, без значение че към този момент го бе получила още на 24 юли 2020 година Причината е, че при актуализацията на държавния бюджета бе дописано условие, ограничаващо кръга на употребяваните самолетни компании за чартърните пътувания.

Какво се трансформира?

При нощното гласоподаване на актуализацията на държавния бюджет е направена смяна по отношение на допустимите претенденти по схемата за държавна помощ. Занапред това ще могат да са единствено туроператори, които употребяват български въздушни превозвачи с годен действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до Република България за туризъм или на въздушни превозвачи. Досега такова ограничаване нямаше.

Тази дребна смяна в изискванията води до прекъсване на подпомагането, само че изненадващо постанова и ново утвърждение на тази държавна помощо от Европейска комисия. България бе получила позволение за държавна помощ от по 35 евро на седелка. Общият размер на дотацията е 55 млн. лева, които са обезпечени от държавния бюджет.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР