Турнирът "София Оупън" на АТП остава в столицата и през

...
Турнирът "София Оупън" на АТП остава в столицата и през
Коментари Харесай

Отлична новина! България запазва Sofia Open

Турнирът "София Оупън " на АТП остава в столицата и през 2021 година макар компликациите за организирането и конкуренцията на огромни европейски градове, които желаят да станат домакини на влиятелната конкуренция. Тази вест заяви ръководителят на Българската федерация по тенис Стефан Цветков пред делегатите на постоянното годишно Общо заседание, което се организира в Търговска колегия Локомотив (Пловдив).

"Важното е, че запазихме този шампионат, който е лицето на нашия спорт в България и пред света. Той и Световната купа по ски в Банско са двете най-големи интернационалните надпревари, които се организират в нашата страна и носят голям авторитет ", съобщи Цветков.

В речта си пред делегатите той разгласи, че макар компликациите за 2021 година е подсигурен и заслужен интернационален състезателен календар в България. Успешно са приключили договарянията за други съревнования. Ще се проведат общо шест шампионата (по три за мъже и жени) от сериите ITF World Tour във вилно населено място Санта Марина край Созопол. Ще има шампионат от същата категория и във Варна, а също по този начин през лятото ще се проведат и две или три нови UTR шампионата, чиито домакини ще се дефинират в допълнение.

"Световната здравна рецесия нанесе тежки стопански отблясъци и върху активността на БФТ. Част от спонсорите се отхвърлиха от уговорките си, други редуцираха сумите, с които подкрепяха плановете за развиване на всеобщия спорт и младите тенис гении ", съобщи Цветков.

"Въпреки това, с помощта на засилена финансова дисциплинираност, успяхме да осъществяваме по-добри чисти финансови резултати по отношение на 2019 година БФТ беше и една от дребното федерации, които съумяха да провеждат и проведат (в партньорство със своите членове) главните надпревари от зимния и летния състезателен календар през 2020 година, отпред със "София Оупън ", само че също и 10 интернационалните шампионата (на Tennis Europe и ITF) ", добави той.

Стефан Цветков прикани представителите на клубовете за решителна и всеотдайна работа. За повече автономия и разпоредителност в работата по места на самите клубове, които да получават цялостна поддръжка и подпомагане от офиса на БФТ.

"Трябва да сме обединени макар обстоятелството, че имаме разлики по някои въпроси. Нашият спорт е измежду водещите в страната и се надявам всички да поставим старания да го създадем още по-привлекателен, още по-масов, още по-престижен за подрастващите тенисисти ", приключи Цветков.

Делегатите на Общото заседание одобриха стратегия за балансиране на бюджета до края на 2021 година, като в същото време се реши, както и през 2020-а, парите от бюджета за спорта за високи достижения - 730 000 лв., да бъдат ориентирани към развиване на надарените български тенисисти и за присъединяване им на надпревари от държавния и интернационален състезателен календар.

Общият бюджет на БФТ за 2021 година е в размер на 2.1 млн. лева От тази сума постъпленията от спортното министерство (ММС) са в размер на 922 000 лева, а останалите са средства, обезпечени от БФТ.

Като един от най-важните опорни стълбове в работата на БФТ бе посочен Българският народен тенис център (БНТЦ). В момента се организират договаряния с ММС за 20-годишен контракт за прилагане на БНТЦ, като ще се направи цялостен реорганизационен проект за работата на Центъра, с цел да се трансформира той в същински дом на тениса.

Общото заседание извърши желанието на Цветан Михов да бъде освободен като член на УС заради задължения, които не му разрешават да отделя от персоналното си време. За нов член бе определен някогашният футболен национал, а в този момент предприемач - Веселин Балевски, който към този момент един път е бил член на УС (през 2010-2013 г.).

Сред дълготрайните цели на БФТ, посочени от ръководителя Стефан Цветков, е и усъвършенстване и подмладяване на Управителния съвет. На идващото общо заседание, което ще е евентуално в края на тази година или при започване на 2022 година, ще бъдат препоръчани млади някогашни тенисисти, които в този момент развиват бизнес, с цел да се трансфорат в ядро на един интензивно работещ УС на БФТ.

Предстои да бъдат основани действителни районни структури на БФТ с присъединяване на локални предприемачи, които да подкрепят тази активност. Същевременно ще бъде усъвършенствана и засилена връзката и взаимната работа с общините. Клубовете по места ще получат цялостно подпомагане и съвещания, с цел да може да станат конкурентни на пазара за спортни услуги и надлежно да имат опция да влагат в своите надарени състезатели.

На събранието бе изтъкнато, че сега БФТ е в договаряния с просветителното министерство (МОН) за пускане на стратегия "Тенис в учебно заведение " от началото на образователната 2021-2022 година

Делегатите на събранието се сплотиха към мнението да се създаде стратегия, която да извади по-явно на показ пред обществеността водещата роля на тениса измежду спортовете в България.

Както посочи Стефан Цветков пред представителите на клубовете, сега тенисът е в трета категория за държавно финансиране, без значение от огромните си триумфи на всички равнища, което се дължи най-много на спецификата на отчитане на тези триумфи съгласно критериите на ММС.

Бяха признати и промени в устава. Сред тях бе присъединението към Антидопинговата спогодба и използване на юрисдикцията на Спортния трибунал (CAS) в Лозана, а също и решението, че падел тенисът и електронните тенис спортове ще бъдат управлявани от БФТ. От края на април българската федерация по тенис към този момент е и член на Международната падел федерация (IPF).

Беше направен и признат план за Етичен кодекс на федерацията по тенис.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР