Туризмът не започва от днес. Мисията ни е да създаваме

...
Туризмът не започва от днес. Мисията ни е да създаваме
Коментари Харесай

„Туризмът не започва от днес“: Секторът в България трябва да стане устойчив

Туризмът не стартира от през днешния ден. Мисията ни е да сътворяваме условия за развиване, повишение на конкурентноспособността и качеството в бранша. Без да работим дружно, това няма по какъв начин да се случи.

С тези думи служебният министър на туризма Илин Димитров даде началото на полемиката „ Устойчив туризъм на процедура “, която беше проведена от отрасловото министерство като част от програмата на ревюто „ Ваканция и СПА “.
Какво съставлява устойчивият туризъм?
Устойчивият туризъм не е просто определение или настоящ термин, а идея, чието използване във всичките ѝ аспекти – стопански, обществен и екологичен – е от жизненоважно значение за сполучливото развиване и конкурентоспособността на бранша, изключително в миг като настоящия. Устойчивият туризъм може да трансформира България в целогодишна дестинация, сподели още министър Димитров.

Той дефинира като сериозен удар за българския туристически бранш пандемията от COVID-19 и близостта на войната в Украйна.

Актуалните събития в международен и европейски мащаб през последните години изправиха туризма пред нови провокации, които би трябвало да преодолеем и да излезем от рецесията по-силни, по-конкурентоспособни и по-устойчиви “, разяснява министърът.

По думите му тежестта на времето и провокациите изискват от нас да сме по-адаптивни и по-иновативни, изисква да работим по-бързо, по-фокусирано и по-ефективно.

Ето за какво използването на концепцията за резистентност във всеки подробност би трябвало да е цел на ежедневната работа както на институциите на национално и районно ниво, по този начин и на всяко туристическо дружество по цялата верига на услугите.
Нови провокации
В събитието присъединяване взе и Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите, която разяснява устойчивите практики, залегнали в опазването на природата и развиването на туризма.

Вие сте един от основните браншове, а Вашата ниша е една от най-осъзнатите във връзка с екологията и устойчивото развиване “, акцентира обърна се тя представителите на бранш „ Туризъм “.

Росица Карамфилова посочи, че туристическият бизнес е може би единственият, който не приема като спънка условията за екологосъобразност, а ги извършва с увереност, че това е методът да се прави резистентен бизнес в туризма.

Тя напомни, че на Конференцията за изменението на климата в Египет България показа кандидатурата си за домакинство на интернационалния конгрес през ноември 2024 година – COP29.

Министърът на туризма пък съобщи, че с изключение на огромно предизвикателство за страната ни, това вероятно домакинство ще сложи България на картата, тъй като хиляди делегати ще дойдат у нас от целия свят. Туристическият бранш ще е главен сътрудник, само че и главен бенефициент, в случай че България стане хазаин на СОР29, показаха мнение двамата министри.
Признание от Световната организация по туризъм
Александра Прианте, шеф „ Европа “ в Световната организация по туризъм, изрази поддръжката за организацията на България в напъните ѝ за стабилно развиване. Това сподели тя във видеообръщение по време на събитието. Тя посочи, че пандемията е засегнала всички аспекти на стопанската система, включително туризма, а спа туризмът също не е бил изключение, като подсети, че поради рестриктивните мерки доста от обектите са били затворени.

Прианте заяви, че в този момент сме в интервал, в който се чака бързо повишение на търсенето, в това число в региона на медицинския туризъм, а и хората към този момент са доста по-склонни да пътуват. Има по-силен интерес към разнообразни спа дестинации, към откриването на нови, което е обвързвано и с нуждата от дипломиран личен състав. Затова образованието е толкоз значимо.

Тя съобщи, че България е изключително значима СПА дестинация и е известна със своите прелестни, по думите ѝ, СПА центрове.
Туризмът и Плана за възобновяване
По време на полемиката породиха въпроси от страна на сектора дали по Плана за възобновяване няма да бъдат отпуснати средства за модернизиране на спа дестинациите в България. Министър Димитров бе безапелационен, че за момента той и екипът му вършат всичко допустимо до бранш „ Туризъм “ също да доближат средства, само че:

Народното събрание би трябвало да осъзнае, че секторът изостава. Трагично е да не можем да се възползваме от средства, с които разполагат наши съседи. Каквото можем вършим, при сегашната обстановка “, сподели той.

За момента няма директна мярка, по която бранш " Туризъм " да се възползва от европейските пари. Възможностите са единствено индиректни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР