Туризмът и мерките за спасяване на сектора трябва да са

...
Туризмът и мерките за спасяване на сектора трябва да са
Коментари Харесай

Туризмът иска да е тема на КСНС

Туризмът и ограниченията за избавяне на бранша би трябвало да са тематика на диалог по време на идния Консултативен съвет за национална сигурност, призован от президента Румен Радев на 16 август. За това упорстват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Темата на съвещанието е на евентуалната здравна и социално-икономическа рецесия от пандемията от КОВИД-19 .

От организацията упорстват да се организира незабавно и спешен Национален съвет по туризъм с присъединяване на всички министри и премиера. Там да се вземат бързи, координирани и работещи ограничения от всички министерства за поддръжка и избавяне на туристическия отрасъл и всички съпътстващи го бизнеси.

Това, че ръководи длъжностен кабинет не може да е опрощение за безхаберие и абдикация на страната от структуроопределящ бранш в стопанската система. Управление с дейности на орел, рак и щука и зариване на главата в пясъка няма по какъв начин да докара до нищо положително, акцентират от БХРА.

Според БХРА зад решенията на служебния кабинет прозират лобистки ползи, политически игри и подмолни дейности.

Крайно време е президентът и назначеният от него длъжностен министър председател Стефан Янев да " стегнат " всички отраслови министерства , от чиято активност зависи туристическият бранш и да ги накарат да работят дружно вместо всяко ведомство да издава разнообразни заповеди " на парче " и да излъчва разнопосочни сигнали, безапелационни са от БХРА.

Ресторантьори и хотелиери твърдят, че от Министерството на туризма да вземем за пример не престават да " вървят " след събитията. От няколко седмици само ни заливат с информация за това какъв брой е добър туристическият сезон, при изискване, че това по никакъв метод не се дължи на техните старания , а на усилена работата на бизнеса и преференциални качествени оферти, съчетани със стичане на събитията. В същото време от въпросното ведомство, което сякаш, най-малко на хартия, " ръководи " бранша, не вършат безусловно нищо за подготовка на зимния сезон . Сметка естествено най-после ще я платят не служителите, а туристическият бизнес, който им заплаща заплатите.

Здравното министерство затваря граници и изисква PCR проби от ваксинирани туристи и от български жители вместо да се опита да подтиква сънародниците ни да се имунизират посредством тласъци и директни изгоди , пишат от Асоциацията.

Постоянното налагане на наложителни проби непременно съпоставено с европейската политика за усилване на имунизационния развой, навежда на мисълта за отбрана на частни лобистки ползи - на лаборатории и вносители на проби , се споделя в мнението на ресторантьори и хотелиери.

Мнението им е, че коронавирусните проби са з а сметка на хората и на бизнеса, чиято работа се възнамерява да бъде лимитирана или спряна, само че без планувани каквито и да е било обезщетения ,. Ваксинираните, които ще заплащат и вършат проби, макар имунизацията. " И неимунизираните, които пък посредством налозите си заплатиха за ваксини, чиято стойност с дейностите си здравното министерство обезсмисля ", пишат от сектора.

Лобистки ползи прозират и от дейностите на Министерство на енергетиката, които доведоха до рекордни и изсмукване на последните финансови запаси на сектора . Само за няколко месеца цените на свободния пазар на електрическата енергия скочиха двойно и доближиха рекордни стойности за Европа от 400 лв. за киловатчас . Това на непрофесионализъм в ръководството на енергийната система ли се дължи или на нечии непознати бизнес ползи , питат от сектора и прецизират, че липсва каквато и да е предвидимост за ценообразуването на сегашния и зимния сезон.

" Министерство на труда и обществената политика вместо да планува помощ за бизнесите, изправени пред ново затваряне тотално срина програмата 60/40 и отстрани нарастването за най-засегнатия бранш туризма - 80/20, като трансформира мярката в тотално неработеща ", се споделя в мнението.

Хотелиери и ресторантьори твърдят, че в Националния проект за възобновяване и развиване туризмът е напълно " изтърван ". С парите, които Европейски Съюз сякаш дава за рестарт на стопанската система е явно, че се обслужват съответни ползи - на играчи в бранша на енергетиката, на авто клъстери и на други сфери от стопанската система, с които служебни министри са директно или индиректно свързани.

Министерство на стопанската система спря всички вероятни ограничения за поддръжка за туристическия бранш, а " евтините " заеми за бизнеса се оказаха недостъпни за туризма, защото банките или отхвърлят да финансират бранша като рисков или оферират лихви в пъти по-високи от тези, които бизнесът може да понесе. От БХРА напомнят, че туризмът е най-засегнатият от корона рецесията бизнес. Но от ведомството вместо да обезпечат помощ и финансиране за действителните вложители, разкрили стотитици хиляди работни места, заявяват поддръжка за външни вложители и започващи компании.

В най-кризисните времена за туристическия бранш от служебното външно министерство взеха решение да покачат цената на туристическите визи , забивайки следващият гвоздей в кръста на бранша, който способства за сред 11 и 15 на 100 от българската стопанска система и в който директно или индиректно са заети близо 10 % от работещите българи, се споделя в мнението.

" Твърдите, че събирате повече налози, само че тези налози ги създаваме и внася бизнеса, макар средата, в която му се постанова да работи. Данъчните приходи не идват от небето ", акцентират от БХРА.

Вие си продължавайте с кой каква тапия имал, къде бил учил и какви езици приказвал, само че ни оставете да работим и реализираме резултати, в това число и да ви плащаме заплатите, приканват от най-голямата национално-представена организация, сплотяваща хотелиери и ресторантьори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР