Туристите ще могат да разглеждат 35-метров късноантичен монумент на хълма

...
Туристите ще могат да разглеждат 35-метров късноантичен монумент на хълма
Коментари Харесай

Монументът на Малтепе става 35-метрова атракция за туристи С...

Туристите ще могат да преглеждат 35-метров късноантичен паметник на хълма Малтепе до Маноле. Археологическият музей към този момент приключи идейния план на обекта, който бе оголен през 2017 година.

Идеята му е мястото, което е доста атрактивно да бъде социализирано за туристите. Целта е те да могат да прегледат обекта и елементарно да стигнат до върха на могилата.

Трябва да се направи консервация и реституция. На върха на Малтепе ще бъде възобновен отчасти вдигнатият в римско време храм по метода анестилоза. Той бе употребен за пръв път у нас при възобновяване на Голямата базилика в Плиска.



„ Ще бъде показана цялата северна стена на основата на монумента под могилата, която е 25 метра. Когато от горната страна се добави и отчасти възобновеният храм, ще се получи 35-метрова структура”, сподели откривателят на Малтепе доцент доктор Костадин Кисьов.

Възстановката е със истинските архитектурни детайли, които са открити на обекта. В нея няма да има бутафорно създаване.



Идейният план би трябвало да бъде утвърден от профилиран съвет към Министерството на културата. След това ще се пристъпи към работен план. Чак тогава ще се създадат разценки кое какъв брой ще коства.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР