Туристическите услуги са в основата на завръщането на месечната инфлация

...
Туристическите услуги са в основата на завръщането на месечната инфлация
Коментари Харесай

Туристическите услуги надуват инфлацията

Туристическите услуги са в основата на завръщането на месечната инфлация през юли, излиза наяве от разбор на Министерството на финансите. През юли по отношение на юни показателят на потребителските цени е 0,9 на 100 след два поредни месеца на дефлация.
От разбора излиза, че пакетните туристически услуги, краткосрочното настаняване и пътническите пътувания са в основата на повишаването на показателя на потребителските цени през юли по отношение на юни. Според специалистите това е обичайно за летния сезон. В данните на Национален статистически институт се вижда, че ресторантьорските услуги и развлеченията също съществено подкрепят общото повишаване на показателя. На годишна база той е 8,5 на 100, което продължава наклонността на понижаване.
Междувременно министър председателят Николай Денков разгласи, че не вижда съображение заведенията да продължат да работят с понижена 9% ставка на Данък добавена стойност и даде знак, че тя ще бъда върната от идната година на 20%. Данък добавена стойност за ресторантьорите бе понижен като антикризисна мярка по време на пандемията от ковид, а след това като отбрана против нарасналите цени на електрическата енергия, за което настрана получаваха обезщетения от страната. Марката обаче не попречи на повишението на цените в сектора, който напълно не се оказа толкоз зле, колкото претендираше.
Със своите думи министър председателят потвърди, че схваща от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова, разясниха от браншовите организации.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР