Тунизийски професионален футболист се самозапали в началото на тази седмица

...
Тунизийски професионален футболист се самозапали в началото на тази седмица
Коментари Харесай

Тунизийски футболист се самозапали се в знак на протест срещу полицейската държава и почина

Тунизийски професионален футболист се самозапали при започване на тази седмица в символ на митинг против " полицейската страна " и умря няколко дни по-късно, съобщи Франс прес, като се базира на брат му.

Низар Исауи, който минал в кариерата си през няколко елитни отбора в Тунис, бил останал без тим. 35-годишният мъж се самозапалил в понеделник пред полицейското ръководство в град Хафуз в централната провинция Кайруан.

Преди това Исауи разгласил във " Facebook " обръщение, в което оповестил, че се осъжда " на гибел посредством огън ". " Нямам повече сила, дано полицейската страна знае, че присъдата ще бъде изпълнена (днес) ", написал той в понеделник.

По време на погребението на Исауи през вчерашния ден се стигна до конфликти с полицията, която разпръсна стачкуващи със сълзотворен газ. Преди това стотици локални поданици се събраха пред дома на футболиста и скандираха: " С нашата кръв и душа ние ще се пожертваме за теб, Низар. "

Според тунизийски медии футболистът отишъл в полицейското ръководство в Хафуз, с цел да се оплаче от търговец, който продавал банани по 10 динара (3 евро) за кг - два пъти по-скъпо от " тавана ", избран от управляващите в границите на битката със спекулата в условия на дефицит. Полицаите обаче обвинили Исауи в тероризъм.

Футболистът получил изгаряния от трета степен. Първоначално той бил приет в болница в Кайруан, откъдето бил трансфериран в профилирана болница в столицата Тунис. Лекарите обаче не съумели да спасят мъжа и той умрял в четвъртък.

За момента няма коментар от страна на управляващите.

Случаят припомня на този с Мохамед Буазизи - амбулантен търговец, който се самозапали на 17 декември 2010 година, давайки искрата на революцията в Тунис, свалила от власт дългогодишния властнически президент Зин ал Абидин бен Али. Това сложи началото на така наречен Арабска пролет - вълна от продемократични протести и митинги в района.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР