Цялото общество плаща цените на по-скъпия газ заради грешни решения

...
Цялото общество плаща цените на по-скъпия газ заради грешни решения
Коментари Харесай

Кирил Петков: Обществото плаща по-скъп газ заради грешни решения

Цялото общество заплаща цените на по-скъпия газ поради неверни решения в предишното. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков на форума на Дарик радио.

По думите му това е една от главните аргументи за освобождението на управлението на Булгаргаз. Петков изрази вяра, че с всяка такава смяна българските консуматори ще бъдат по-защитени и българският интерес като цяло ще бъде приоритет. Той сподели още, че изборът на нов ръб ще бъде напълно отговорност на Българския енергиен холдинг в съгласуваност с министъра на енергетиката.

Кирил Петков означи, че актуалните високи цени на газа се дължат в това число на неправилни решения, взети в предишното и на изпуснати благоприятни условия цените да бъдат по-ниски.

„ Мораториумът върху цената на тока би трябвало да отпадне, когато КЕВР е с ново управление, тъй че да сме сигурни, че техните решения ще пазят всички жители “, съобщи министър председателят Кирил Петков.

"Резултатът е налице - имаме по-високи цени на газа в сравнение с би трябвало да имаме въз основата на този ръб. Не можем да се разсънваме на първи януари и КЕВР да споделя, че цената на газа се качва с още 30%. Когато се види какви решения сме взимали надолу по веригата, да се вижда, че сме изпускали благоприятни условия тази цена да е по-ниска ", акцентира министър-председателя.

Изборът на новия ръб в "Булгаргаз " е напълно на БЕХ и на министъра на енергетиката. Очаквам, че този вид решения, които сега ние всички плащаме, няма да бъдат взети без разбор. Не знам дали са го създали преднамерено или просто са позволили неточности, или е имало частен интерес, който те са обслужвали, - това проверяващите органи ще решат, само че сигурно наподобява, че тези решения са довели до увеличение цената на газа до размерите, които са сега, добави министър председателят.

По мотив връзките сред България и Република Северна Македония Кирил Петков съобщи, че е време да спре националистическото мислене на Балканите и да стартира да се преглеждат опциите в целия район.

"Това е пазар с размера на Франция и можем да сме доста по-успешни. От Северна Македония можем да желаеме всичко, само че крайната цел е до момента в който резервираме българското си достолепие, да имаме същинско добросъседство ", счита Петков.

Той засегна и тематиката за ескалацията на напрежението сред Русия и НАТО поради обстановката в Украйна.

"За да може да прави човек самостоятелен избор, той би трябвало да има личен запас. Европа би трябвало да има личен потенциал, с цел да има градивно надграждане, да не бъде потребител, а основател на сигурност. Не можем да бъдем второкласен съдружници в НАТО и Европейски Съюз. В България тематиката русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкоз, ние би трябвало да сме българофили и би трябвало да мислим по какъв начин всяко наше деяние се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще пазят българския интерес, сме ние ", добави Петков.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР