Цяло лято Стойчо и останалите министри спаха по темата с

...
Цяло лято Стойчо и останалите министри спаха по темата с
Коментари Харесай

Петър Волгин в ПИК и Ретро: Нефелните Кацаров и Петков могат да провалят Радев

Цяло лято Стойчо и останалите министри спаха по тематиката с Ковид епидемията. Дори и спящите през зимата мечки можеха да им завидят на спокойствието. Явно дребният брой хора, болни от Ковид през лятото, по този начин беше успокоил кабинета, че той не смяташе да подхваща нищо по въпроса. Това, че множеството елементарни жители също се бяха успокоили, напълно не значи, че и властта би трябвало да се държи по същия метод. На елементарните жители им е простено. Те нямат опцията да наблюдават по какъв начин се развива заболяването в международен мащаб и да мислят превантивно. Пък и си имат задоволително други грижи.
свързани новини32615на 29.10.2021
Докато главната грижа на властта е да показа и, най-важното, да разпространява проекти за деяние според от другите обстановки. Още при започване на септември ръководещите трябваше да кажат по този начин: „ Хора, ситуацията с Ковида става все по-лошо. Имаме два разновидността – или ще би трябвало да затворим страната, или да въведем зелени документи. Ако желаете да избегнем това, ваксинирайте се. Сега. Не другия месец. “

Управляващите обаче, вместо да създадат това, продължаваха със сладкия сън. Сигурно са се надявали, че епидемията просто по този начин ще си премине и на тях няма да им се наложи да вършат нищо, че няма да им се наложи да ползват непопулярни ограничения. Само че, когато оставиш заплахата да си отмине „ просто ей по този начин “, тя ти се стоварва непосредствено върху главата. Точно това се случи и в този момент. Ковидът халоса кабинета със страшна мощ. Бързо увеличаващият се брой на заболелите го изкара от мечешката сънливост и го принуди да вземе ограничения. И както нормално се случва, когато би трябвало да предприемаш дейности в полуспящо положение, ограниченията бяха въведени по допустимо най-идиотския метод.
свързани новини30851преди 14 часа
Първо, при 20% имунизирани беше даден единствено един ден, с цел да си изкарат жителите „ зелен документ “. Никъде не се прави по този начин. Винаги се дава много по-дълъг толеранс от време, с цел да могат хората, институциите, бизнесът да се приготвят. Второ, побъркаха родителите. До 17:00 часа в сряда не беше ясно дали в четвъртък децата им ще вървят на учебно заведение, или ще са образоват онлайн. Цял ден чакали данните от РЗИ за брой болни на двуседмична база.

Извинете, но тези данни с товарния трен от Бургас ли идват? Би трябвало с едно натискане на бутона на клавиатурата да са ясни. И най-после макар рекомендацията на РЗИ-София най-малко децата от първи до четвърти клас да вървят на учебно заведение събудилият се ненадейно разпореди таман противоположното – всички онлайн! И по този начин хвърли в суматоха голям брой родители в милионната столица. Освен всичко това се оказа, че Стойчо не държи на личната си дума. Досега той непрестанно повтаряше, че в случай че се наложи какъвто и да било локдаун, учебните заведения последни ще затворят. А какво се оказа на процедура? Молове, кръчми, кафенета, питейни заведения и всички останали места, предполагащи скупчване на хора, си работят безпроблемно.

Единствено учебните заведения бяха затворени. Защо ли? Ами тъй като е най-лесно да предприемеш тази мярка. Ресторантьорите незабавно ще излязат на митинг, в случай че им затвориш бизнеса, а децата няма да го създадат. Затова по-добре да навредим на децата, в сравнение с ресторантьорите. Ето по този начин евентуално са разсъждавали ръководещите. Само че Стойчо и останалите Стойчовци не си дават сметка, че родителите на децата гласоподават. И доста от тях с вота си ще санкционират дрямалата цяло лято власт.

И, трето, най-важното, извънредно време е президентът да признае, че сбърка с назначението на Стойчо за министър на опазването на здравето. Изглежда, единствената причина този човек да стане министър беше намерено изразяваната му злост към назначените от ГЕРБ началници в опазването на здравето. Наистина няма никаква логичност в разгара на епидемията да назначиш за здравен министър човек, който е изтъкнат антиваксър. Как тъкмо един подобен човек ще организира акция в поддръжка на имунизациите? Разбира се, че няма да я организира. Просто ще отбива номера. А след това всякакви „ извисени и доста интелигентни “ интелектуалци ругаят народа, щото бил елементарен и не се ваксинирал. Ама по какъв начин, скъпи интелектуалци, желаете този народ да се имунизира, когато от най-високите господарски позиции му намигат и му внушават, че както с ваксина, по този начин и без нея, „ все тая “.

Назначаването на Стойчо за министър, както и актуалната твърда поддръжка за него, е огромна неточност на Румен Радев. Настоящите апели към здравния министър да „ намерения за връщане на децата в учебно заведение “ не правят особена работа. Президентът трябваше да насочи подобен апел към своя министър, ПРЕДИ той да е направил следващата нелепост, а не СЛЕД като към този момент я е направил. А става дума в действителност за голяма нелепост. Толкова огромна, че може съществено да попречи на по пътя към спечелването на втори президентски мандат. Едва в този момент щели да мислят за ограничения, щели да вкарват проби, с помощта на които най-малко децата от първи до четвърти клас да вървят на учебно заведение. Само дето това трябваше да го измислите, ПРЕДИ да затваряте всички у дома. А не СЛЕД това.

Втората неточност на президента Радев, обвързвана с кадрови решения, се назовава Кирил Петков. Вярно е, че няма по какъв начин персонално да ревизира верността на декларациите, подавани от кандидат-министрите. Но би могъл за реагира по-адекватно, когато стане ясно, че някой министър е излъгал във въпросната декларация. А пък който е посъветвал Румен да напише това писмо до Конституционния съд, в което на процедура оправдава лъготенето на Петков, му е направил доста неприятна услуга. Не може президентът да поучава Конституционен съд кои каузи има право да гледа и кои не. Всъщност може, но е демонстрация на тотално недоумение на базисни демократични правила.

Нищо общо няма с демокрацията и опитът на властта да се хареса на едно антиваксърско болшинство. Това не е вземане предвид с „ волята на суверена “, а е предпочитание да угодиш на някакви моментни публични настроения, надявайки се, че по този начин ще спечелиш повече гласове на изборите. Истинските политически водачи не вършат по този начин. Те не се влачат след хората. Те ги водят. Успяват да ги убедят в тезите си. Много е елементарно да използваш страховете на хората, с цел да спечелиш някаква краткосрочна политическа победа. Много по-трудно е да убеждаваш. Но пък огромните политици се разграничават от мимолетните точно по това – съумяват да убедят съгражданите си, че има доста по-важни неща от моментните страхове.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР