Цялата верига на снабдяване се фокусира и се интересува от

...
Цялата верига на снабдяване се фокусира и се интересува от
Коментари Харесай

Министър Юлиян Попов: Освен социално и климатично измерение, въглеродният отпечатък има и финансово измерение

Цялата верига на доставяне се концентрира и се интересува от въглеродния отпечатък, тъй като, с изключение на обществено и климатично измерение, той има доста съответно финансово измерение. Това съобщи министърът на околната среда и водите Юлиан Попов във връзка плана на Тракия икономическа зона (ТИЗ) за въглеродно неутрални индустриални паркове (ВНИП), представен от Българска телеграфна агенция.

Всяка огромна компания има специфичен интерес към въглеродната индиферентност, това са корпоративни тактики, които се следват, означи той.

По думите на министъра част от вложителите се стремят да реализират избран потенциал възобновима сила с непосредствено доставяне, а други демонстрират интерес към биогаз или зелен водород. Най-простото нещо е създаване на слънчев парк, даде образец Попов.

По-рано през днешния ден в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) беше показан плана за ВНИП на ТИЗ.

Основното нещо, за което се събрахме, е, с цел да се координира работата по развиването на въглеродно неутралната промишленост. Стратегията на пловдивската индустриална зона за това се развива към този момент от пет години и я прави първата такава в Европейския съюз (ЕС), сподели министърът. По думите му това към този момент притегля вложения. Според Попов този опит може да се развие благодарение на страната и общините и в Бургас, София, Русе, Стара Загора.

Относно задачите на „ Зелената договорка “ министърът посочи, че тя е цялостна индустриална и икономическа тактика за Европейски Съюз, която бизнесът би трябвало да схваща.

„ Много е мъчно да развиваш бизнес, в случай че не разбираш каква е стратегическата и регулаторна среда, в която оперираш “, разяснява Попов.

Министърът сподели, че бизнесът би трябвало да е зает с климатичните промени. Светът се трансформира, когато всички допринесат за смяната малко или доста, счита той.

Изпълнителният шеф на ТИЗ Пламен Панчев сподели, че основната цел на плана за ВНИП е повишение на конкурентоспособността на промишлеността. Попитан за съответен образец, Панчев сподели, че една от компаниите в ТИЗ е спряла потреблението на природен газ, заменяйки го с нова термопомпа. Около 20% от фирмите употребяват възобновима сила. В зоната в Раковски има фотоволтаичен парк, който дава зелена сила на фирмите там. За община Марица има също подобен план за осъществяване.

Относно финансирането на плана за ВНИП Панчев сподели, че доста се разчита и на Плана за възобновяване и резистентност, като означи, че процедурата за индустриалните паркове е почнала. Досега добре прилагаме Закона за поощряване на вложенията, които обезпечават посредством процедурата за А клас узаконяване на съответен вложител за създаване на инфраструктура, сподели той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР