Цялата система за даване на гражданство е построена върху едни

...
Цялата система за даване на гражданство е построена върху едни
Коментари Харесай

Биков: Системата за даване на гражданство е построена върху изкушаващи корупционни моменти

" Цялата система за предоставяне на поданство е издигната върху едни изкушаващи корупционни моменти ". Това съобщи депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков по време на съвещание на комисията за инспекция на активността на Глеб Мишин по подозрения с измами с предоставяне на българско поданство.

" Тя е доста ограничен ход изначално. Когато приказваме за Македония, става още по-сложно, тъй като караме хора да потвърждават, че са българи. Изобщо доказването на това, в случай, че там има доста унищожени архиви и всеки стартира да търси през едни сдружения, които вземат решение дали те са българи. Тук не упреквам някого, че е подкупен, само че това е причина за корупция. После, когато им кажат, че са българи, те потеглят да влизат в тази система - втора причина за корупция. Накрая внезапно, като влязат в това, фунията се отваря. Вместо да е противоположното - да отвориш фунията и всеки да може да си подаде документите ", уточни Биков.

По време на съвещанието стана ясно, че не един от депутатите има информация за проблеми със системата за предоставяне на поданство. Петър Петров от " Възраждане " описа, че утвърждение са получавали единствено претендентите, явили се в съответен час на изявление за поданство, както и че цената за подобен час е 200-300 евро.

3738 от всички преписки за поданство през 2023 година са били извадени за спомагателна инспекция, защото от Министерството на правораздаването са имали подозрения, че претендентите са подали подправени или подправени документи за български генезис.

Депутатите взеха решение, че на идващото съвещание ще привикат на чуване членове на Съвета по поданството от времето, когато Мишин към момента е бил в България. Става въпрос за представители на Министерството на правораздаването, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, ДАНС и други.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР