Цветомира Ванчева е главен готвач в Red Coral. Присъединява се

...
Цветомира Ванчева е главен готвач в Red Coral. Присъединява се
Коментари Харесай

Цветомира Ванчева: Кулинарството е творческа професия

Цветомира Ванчева е основен готвач в Red Coral. Присъединява се към екипа при започване на тази година. Младата дама е позната за множеството от нас и като финалист на известното шоу Master Chef и съумява да впечатли клиентите на ресторанта и отвън екрана. Притежава необикновено водачество, знания, богато въображение и е създател на безчет красиви и апетитни чинии. 

Заповядайте в Red Coral и пробвайте главното им меню основано въз основата на нейните визии за модерна кухня, която предлага нещо за всеки. А ето какво описа за Списание 8 основният готвач и научете първи какви новости в менюто замисля Цвети.
- Здрасти, Цвети. Разкажи ми първоначално малко за себе си – по какъв начин се възпламени по готвенето, от кое място потегли всичко? - Всичко стартира преди към 12 години. Като всеки младеж съм предходна през сервитьорските години до момента в който следвах. В този интервал се завъртах около кухнята и готвачите и ми стана забавно по какъв начин се случва целият развой – какво експортирам като храна, дали аз мога да се науча да го подготвям. За благополучие работих с чудесни сътрудници, които взеха решение, че ще ми дадат късмет да се науча, да се приготвя и да предадат на мен част от техния опит. Така, влязох в кухнята чисто любителски, като занимание. В следствие се възпламених, получавах суперлативи за това, което съм сготвила – знаете, че на човек, когато му споделят „ отлично ” или по някакъв метод го подтикват, той още повече се надъхва за това, което прави. И при мен беше по този начин, макар че съм приключила напълно друга компетентност, аз станах кулинар. Иначе съм приключила право, много разнообразни сфери са едното и другото. Участвах и в предаването Мастършеф, с което считам, че затвърдих още повече това, че желая да работя в кухня, надлежно да се развъртвам, да изобретявам нови неща, да създавам.


- А каква е разликата от малкия екран и работата в ресторанта?- Доста огромна. Напрежението и на двете места съществува, защото в малкия екран го има терзанието, въпреки всичко те снимат камери, гледат те, надлежно създаваш едно друго усещане за себе си. Това, което се вижда по малкия екран постоянно е друго. Оценяват те хора с много висок стандарт, които са корифеи в кухнята, най-малко в България. Аз дръзвам да кажа, че и на международно равнище. Тези хора пробват нещо, което си направил ти и от там идва още по-голямото терзание за тази оценка, която ще ти дадат. Аз съм от хората, които се стремят да получават високи оценки в живота, за каквото и да е, тъй като съм борбена натура – не обичам моментите на неуспех. В действителността – в кухнята, отговорността е още по-голяма от позиция на това, че би трябвало да основа организацията всички да са един екип, да работят като едно, с цел да няма пропуски, тъй като тук пък към този момент журито е още по-безмилостно, защото е пряк клиент, това е нашият посетител, който прави оценка това, което вършим. Да получиш рецензия или още по-обидно – върната храна от клиент е доста неприятно. 
- Тоест ти си водач?- Да, безусловно. Трудно е, тъй като всеки е със лично мнение, само че считам, че нашият екип сега е безусловно стикован и се веселя, че се случи по този начин да работя с добър колектив. 


- Ти готвиш единствено за ресторанта или и за кетъринг частта също? - За кетъринг частта, също така се включваме и за филмовите продукции в „ Бояна ”. Последният подобен случай беше на фотосите на кино лентата „ Рамбо - последна кръв ”. Имах достойнството да сготвям за Силвестър Сталоун, който е холивудска звезда от международен мащаб. 
- Имаш ли работно време или зависи от клиентите? - В един естествен работен ден, приблизително претрупан, започваме в 10ч., и завършваме към 23ч. А в по-натоварените дни, изключително когато би трябвало да се върви на терен да се готви, се случва да стартираме работа и в 7ч. сутринта и да приключим към среднощ. 
- Кулинарството креативна специалност ли е?- Категорично да, само че българският шеф се държи към общоприетото, което знае, че се харесва на клиента – т.е. не опитва доста, тъй като това е рисково. Но не е прелестно да ограничаваш един готвач, който желае да се развива, като го вкарваш в италианската кухня да вземем за пример, където тъпчеш на едно място. Аз персонално не съм от хората, които се застояват в офиса. Обичам динамичността и може би това още повече ми харесва в готвенето, че има какво да се случва, има страст. Особено, когато тук попаднах на доста положителни шефове, те са отворени към друг тип кухня, към оферти, които им давам за летни или есенно-зимни разнообразия в менюто. Дават ми картбланш да създавам и това доста ме радва. 


- Разкажи ни за някакви предписания, с които ще експериментираш през есенния сезон. - Една по-интересна рецепта, на която съм се спряла е ябълков тарт татен, само че още предстои на промени. На основата нормално сме привикнали да виждаме блат от ронливо маслено тесто, само че този път мисля да употребявам юфка, която ще е като основа с карамел и канела. Ябълките ще са приготвени с благоуханен ликьор, ще са фламбирани. Идеята ми е нещо, което е познато на всички, аз да го показва по по-различен метод. Другото, което премислям още веднъж като десерт е с един плод, който в България, дръзвам да кажа, съвсем не се  използва и това е мушмулата. Обмислям да я вкарам в забавен мус с ядки. Надявам се да се хареса, тъй като не е доста типично. Всеки плод и зарзават има сезон, в който може да се откри по-свеж на пазара и считам да ги прибавям, като акцент в менюто, с цел да мога да си играя с другите времена на зеленчуците и на плодовете, когато излизат.  Искам да работя с оптимално свежи артикули. Привърженик съм на по-натуралната кухня. 


- Тя е и по-вкусна. - Да, съгласно мен малко сме не запомнили какъв е усетът на градинските неща и това желая да опитам – да се приближавам оптимално до този усет. Съответно държа доста на качеството на продуктите, която идва при нас. 
- Има ли някакви събития или тематични вечери, които вършиме?- Ще вършим занапред испанска вечер в края на октомври. Ще има музика онлайн, вино към всяко ядене, ще съвместим нещата по този начин, че да бъде забавна вечер – няма да бъде единствено дегустационно меню, а и клиентът да има ангажираност с нещо друго, като музика, чаша хубаво вино, презентация на това вино, с цел да се изясни за какво сме подбрали тъкмо него. Надявам се да се получи. 
- Какво следва?- Обмислям всеки месец да има разнообразни събития, на друга тематика. Например да си създадем кулинарна обиколка из Европа, а по-късно може и по света. Аз съм огромна почитателка на тайландската и японската кухня, била съм по този начин наречения „ суши занаятчия ”, работила съм това няколко години. Смятам, че за хората като мен би било забавно да посетят такова събитие, което предлага тематична атмосфера и кухня от даден район.
Повече за Red Coral ще откриете на техния уебсайт www.redcoral-kitchen.com, както и във фейсбук страницата им. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР