Цветанка Андреева*В последните дни отново се заговори за нов ляв

...
Цветанка Андреева*В последните дни отново се заговори за нов ляв
Коментари Харесай

Походът на Радев към парламента вероятно ще мине през нов проект и битка в местните избори

Цветанка Андреева*

В последните дни още веднъж се заприказва за нов ляв план, само че този план няма да е със старите, отлюспени от Българска социалистическа партия водачи, а евентуално още веднъж ще е под патронажа на президента Радев.

Радев към този момент няма да се състезава за президентски избор и  мечтае да трансформира мажоритарното си въздействие в водачество над лявото пространство.  Особено откакто поддръжката за него спада, а концепцията за президентска република от ден на ден губи заможност.

Фигурата на един от потвърдените му любимци министри - Пеканов, е спрягана за водачеството на новата партия (проект) - за следващ път изкована в президентството. 

Какво цели Радев?

Отговорът е локалните избори. Но той остана без партия откакто се отдръпна от обединенията на митинга. 

Очевидно е, че и с Българска социалистическа партия Радев няма да може да нападна локалната власт. Там неговата игра е друга. В Българска социалистическа партия Радев цели дълготрайно завладяване на столетницата. Той знае, че тактиката му да подхранва опозицията на Нинова вътре в Българска социалистическа партия ще му подчини за в бъдеще и социалистическата партия. 

Какво по-добро начало за мощната му партия от това да я тества и кали тъкмо в борбата по места. Има подготвени фрагменти и ще сътвори структури в страната, които на последващи стадии могат да са логистиката за парламентарна борба на партията на Радев. От горчив опит се знае, че партия, която няма локални структури и локална власт е единствено краткотрайно събитие. 
Като взе участие с партия в локалните избори Радев ще изпревари изтощените към този момент Политическа партия в построяването на структури и чисто идеологически несъмнено се надява да им изтегли електората.

Освен възобновените „ прогнози " че ще има нова партия на президента, с водач Пеканов, този път има и обществени причини, че

Радев се прицелва в печеленето на локалната власт

Неговите министри непрестанно нападат властта в София. Атаката против ГЕРБ от прословутите автомагистрали в този момент се трансферира върху жълтите павета. Службашите на Радев от ден на ден се занимават с проблемите на София, като заострят вниманието в навечерието на локалните избори през есента. Това приказва, че актуалните му служебни министри са готвени за политически лица, които да влязат в изборна битка. 

Вероятно задачата на Радев ще е да нападна на локалните избори десницата с един ход – по едно и също време ГЕРБ и градските демократи. Същевременно ще омаломощи новите и остарели леви от Българска социалистическа партия и Политическа партия, като им изземе борбата с десницата. 

Вероятно е, в случай че партията започва добре, Пеканов  или различен длъжностен министър да поведе локалната борба на Радев в София. За Радев това ще е доста комфортно. Няма да излезе публично от зоната си на властови комфорт и да се състезава като политически водач. Пък в случай че се провали и този му план, от амвона на президентството ще ги разгласи за шарлатани.

*Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР