Цвеклото – изключителен по своите качества зеленчук. Той е познат

...
Цвеклото – изключителен по своите качества зеленчук. Той е познат
Коментари Харесай

Цвеклото – изключителен по своите качества зеленчук

Цвеклото – извънреден по своите качества зарзават. Той е прочут и употребен  още от Хипократ, а по -късно и от Парацелз за лекуване на доста болести. Около 800 година прочие Хр., съгласно един асирийски текст, цвеклото растящо във Висящите градини на Вавилон, се разказва като едно от чудесата на античния свят. Китайската медицина го употребява за подсилване на сърцето, уравновесяване на тялото, филтриране на кръвта. Особено се предлага за дами в менопауза.

Древните гърци и римляни са го ползвали за понижаване на висока температура.

Според откривателите качествата на цвеклото са доста. Чаша сок от цвекло може да намали кръвното налягане с 10 mmHg. Цвеклото е богато на нитрати, които усъвършенстват притока на кръв и уголемяват кръвоносните съдове Освен това цвеклото е богато на фибри, които почистват червата и спомагат за възобновяване на микрофлората му, което има удобен резултат върху действието на целия стомашно-чревен тракт.

Цвеклото също е скъп източник на желязо. Дефицитът на желязо в организма може да докара до световъртеж, непрекъсната уязвимост, чести настинки, нервност и други здравословни проблеми.

Магнезият в цвеклото контролира положението на кръвоносните съдове. Той разрешава образуването на тромби. Витамин U, съдържащ се в цвеклото, е доста потребен за укрепване на язви на стомаха. Хлорът в него упражнява противоалергично и прочистващо бъбреците и жлъчния мехур деяние, а сапонините понижават „ неприятния “ холестерол.

Цвеклото e извънреден по своите качества зарзават. Той има преимущество пред другите зеленчуци с оптималното си наличие на бетаин – биоактивно вещество, което подкрепя усвояването на белтъчините. Така се усъвършенства работата на черния дроб. За укрепването на стените на капилярите и стимулирането на образуването на червени кръвни телца способстват флавоноидите . Цинкът в цвеклото удължава действието на инсулина при диабетици. Доброто съответствие на калций и натрий в цвеклото пък  благоприятства разтварянето на камъните в бъбреците и жлъчката и плаките в артериите. Ето за какво цвеклото е извънреден по своите качества зарзават.

Възможно е да има противопоказания. Преди приложимост или при положение на здравословни проблеми, наложително се консултирайте със експерт (лекар).

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР