ЦСКА-София беше допуснат до участие в европейските клубни турнири, ако

...
ЦСКА-София беше допуснат до участие в европейските клубни турнири, ако
Коментари Харесай

Сложният казус "ЦСКА-София": какво направи УЕФА и какво предстои

ЦСКА-София " беше позволен до присъединяване в европейските клубни шампионати, в случай че тимът си заслужи правото по състезателен път. Това е огромната спортна вест от сряда, откакто УЕФА осведоми клуба и Българския футболен съюз за решението си.

Около него излязоха няколко въпроса, които публично остават без отговори. Как УЕФА промени мнението си и за какво в този момент?

В края на май предходната година УЕФА разгласи, че алените нямат право да играят в Европа до 2019-20. В писмо до БФС тогава генералният секретар на европейския футболен съюз Теодор Теодоридис изясни, че в тази ситуация на " ЦСКА-София " не може да бъде направено желаното от БФС изключение от " тригодишното предписание ".

Преди ден още веднъж той осведоми футболния съюз: " След като прегледа обстоятелствата и събитията, зародили при делата в КАС с номера 2017/A/5177 и 2017/A/5201, администрацията на УЕФА стигна до заключението, че тригодишното предписание, важащо за клуба, изтича през сезон 2017-18 година "

Преосмисляне

Съобщението от УЕФА пристигна още преди алените да знаят дали ще се класират за евротурнирите. Моментът на публикуването му най-вероятно е обвързван с делата, заведени от клуба против европейския футболен съюз в Спортния трибунал (КАС) в Лозана след недопускането на тима до евротурнирите.

Едната догадка е, че от УЕФА са разбрали, че делата не се развиват добре за тях. Това може да е принудило организацията да промени позицията си от предишното лято с концепцията да избегне удар по репутацията си при възможната загуба на делото и да избегне отрицателен казус.

 Сложният проблем
© LAP.bg

Възможно е и да е реализирано съглашение сред УЕФА и българския клуб. " Между ЦСКА и УЕФА няма сключвано извънсъдебно съглашение ", сподели за " Дневник " Първан П. Първанов, който е експерт по интернационален арбитраж и водещ процесуален представител на " ЦСКА-София " по тези каузи дружно с Джефри Кеслер от " Уинстън енд Строун " в Ню Йорк.

Той обаче съобщи, че в границите на общоприетите връзки по делата юридическите екипи на двете страни са били във връзка. Съдът в Лозана трябваше да заседава на 23 и 24 януари, само че по искане и на двете страни поради смяна на тактиките им се стигна до отсрочване.

Първанов отхвърли коментар по въпроса какви са били аргументите УЕФА да промени своето решение с думите, че " това са въпроси напълно в компетентността на органите на УЕФА ".

Важен миг е и позицията на клуба - алените считат, че са извлекли максимума от обстановката и ще отдръпват делата си против УЕФА.

Въпрос с нараснала компликация

В цялата картина към проблема остава въпросът за приемствеността. Темата е значима и мощно сензитивна за ентусиастите, огромна част от които застанаха зад тима в Първа лига. От юридическа позиция обаче връзка сред юридическото правоприемство и спортната еднаквост на клубовете няма, твърди Първанов.

" Българското право не контролира идентификационните признаци или историята на клубовете като независими вещни права и надлежно огромен брой български футболни клубове се възползват от регистрирането на нови сдружения, които одобряват признаците за свои, без да има съществуване на отчасти или универсално правоприемство с предходните сдружения носили тези признаци ", изясни Първанов.

 Сложният проблем
© Юлия Лазарова

" ЦСКА-София " беше основан през лятото на 2016 година след комплицирано превръщане с присъединяване на " Литекс " и " Чавдар " (Етрополе). Отговорът на УЕФА от сряда оставя във въздуха въпроса по какъв начин и за кое сдружение тригодишното предписание изтича през сезон 2017-18 година

Част от картината е въпросът с придобиването на активите на банкрутиралия ПФК ЦСКА АД. Близката до Ганчев " Ред енимълс " завоюва търга с предложение за 8 млн. лв., само че последва дълга процедура по обжалване, която тече и сега поради жалбата на Атанас Борносузов (който е треньор в школата на клуба от " Българска войска " ). Едва след приключването на обжалването ще се стигне до оповестяване на период за заплащане на сумата.

Високопоставен чиновник на БФС разяснява пред " Дневник " предишното лято, че заплащането на активите, измежду които най-висока стойност има емблемата на ПФК ЦСКА АД, ще улесни приемствеността сред " ЦСКА-София " и ЦСКА. Според Първанов юридически подобен въпрос въобще не стои.

" ЦСКА-София " на Ганчев направи стъпки в посоката, която желае, със спечелването на търга за активите, приемането на стадион " Българска войска " и базата в Панчарево с дълготраен контракт и разрешението за присъединяване в евротурнирите.

Пред управлението остават други значими крачки, обвързани с съответни дейности - следва да се разбере дали ще бъдат платени парите за активите. Преди месеци административният шеф Милко Георгиев сподели, че Ганчев ще заплати " с най-голямо предпочитание ", като изчаква края на процедурата по обжалването. Освен това се чака представянето на проектите и периодите за рационализация на базите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР