Цимане – коренно население на Амазония, живеещо в периферията на

...
Цимане – коренно население на Амазония, живеещо в периферията на
Коментари Харесай

Мозъците на хората от това амазонско племе не остаряват като нашите

Цимане – радикално население на Амазония, живеещо в периферията на Боливия – води живот, който е радикално друг от нашия. И надлежно – хората са надалеч по-здрави.

Тази племенна и значително изолирана популация се занимава с фермерство, лов, лов на риба и така нататък – те към момента поддържат живи практиките на своите предшественици, открити доста преди индустриализацията и урбанизацията да трансформира по-голямата част от света.

За цимане преимуществата на този метод на живот са обилни. Изследване, оповестено през 2017-та, открива, че те имат най-здравите сърца в света – хората от племето имат най-ниските равнища на ИБС (исхемична болест на сърцето – задръстване на една или повече коронарни артерии) от която и да е популация на планетата.

Сега ново изследване демонстрира, че с напредъка на възрастта измежду цимане се следят и доста по-малки равнища на мозъчна недоразвитост. На процедура техните мозъци остаряват по-бавно, размерът им понижава по-малко, в сравнение с тези на хората в Съединени американски щати и Европа. Това от своя страна води до по-нисък риск от когнитивни болести, функционален спад и деменция.

„ Цимане ни предоставиха един необикновен натурален опит върху евентуалните пагубни резултати на актуалния метод на живот върху здравето ни – споделя невроученът Андрей Иримия от Университета на Южна Калифорния. – Тези находки ни демонстрират, че мозъчната недоразвитост може да се забави доста от същите фактори на метода на живот, които се асоциират и с доста по-нисък риск от сърдечно-съдови болести.

Въпреки че в известна степен е разбираемо, че кардиоваскуларните преимущества, на които се радват цимане, биха довели и до други изгоди за здравето, новите резултати са изненадващи.

Знаем, че затлъстяването, което се среща в модерните, индустриализирани общества, се свързва със спад в размера на мозъка (т.нар. смаляване на мозъка). И въпреки всичко и други фактори могат да допринесат за церебралната недоразвитост.

Така да вземем за пример обичайният метод на живот на цимане – и неналичието на достъп до съвременно опазване на здравето – ги излага на по-висок риск от инфекциозни болести и възпаления.

Предвид обстоятелството, че систематично инфектиране води до по-голяма заплаха от мозъчна недоразвитост, учените не бяха сигурни дали мозъкът на по-възрастните представители на племето – на фона на по-здравото им сърце -  намалява размера си по-сериозно или не.

Новите резултати хвърлят повече светлина по въпроса. Според тях сърдечно-съдовото здраве е надалеч по-важно за по-здравословното остаряване на мозъка, в сравнение с възпалителни фактори, свързани с инфекциозни болести.

Учените изследват 746 възрастни хора от племето цинаме на възраст от 40 до 94 години. Извършват мозъчни сканирания на участниците в най-близкия с град с съоръжение за томография (Тринидад, Боливия), ситуиран на два дни пътешестване по река и по шосе. Резултатите са красноречиви – разликата в размера на мозъка на хората на междинна възраст и дълбока напреднала възраст е 70% по-малка при цимане, в сравнение с при кохорти, оценени в предходни изследвания и включващи популации от Хамбург (Германия), Сейнт Луис (САЩ) или Ротердам (Нидерландия).

„ Въпреки своите ограничавания, това изследване подсказва, че мозъчната недоразвитост би могла да бъде забавена доста от метод на живот, който се асоциира с доста по-нисък риск от сърдечно-съдови болести. Освен това има голям брой благоприятни условия за интервенции, които биха могли да подобрят мозъчното здраве даже и при положение на хронично и високо систематично инфектиране “, изясняват създателите своя теоретичен труд.

Учените предизвестяват, че статистическото съпоставяне сред цимане и западните популации върви ръка за ръка с голям брой ограничавания (включително напасване на данни, получени от компютърна томография, с мозъчни размери, изчислени въз основа на ЯМР). Ето за какво би трябвало да гледаме на тези 70 % най-много като самобитна тенденция – все пак тази цифра демонстрира красноречиво забележителния и в действителност впечатляващ контрастност сред здравето на мозъците на застаряващото население цимане и възрастните хора в останалите страни.

„ Заседналият ни метод на живот и диета, богати на захари и мазнини, евентуално форсират загубата на мозъчна тъкан с възрастта и ни вършат по-уязвими към болести като Алцхаймер “, разяснява създателят на проучването Хилард Каплан, професор по здравна стопанска система и антропология в Университета Чапман, изучавал цимане в продължение на близо две десетилетия - Режимът на цимане може да служи като основа за здравословно стареене на мозъка “.

Откритията са оповестени в The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР