ЦИК взе решение на свое заседание за условията и реда

...
ЦИК взе решение на свое заседание за условията и реда
Коментари Харесай

Заявленията за гласуване в чужбина се подават до 15 юни

ЦИК взе решение на свое съвещание за изискванията и реда за формиране на изборните секции отвън страната и за назначение съставите на секционните изборни комисии при производство на изборите за народни представители на 11 юли 2021 година, съобщи БГНЕС.
не по-късно от 21 дни преди изборния ден (19 юни 2021 г.) дефинира местата в страните, в които ще се образуват изборни секции отвън страната, и броя на изборните секции във всяко място, въз основа на систематизираните данни по член 14 ИК.
Български жител, който има право да избира народни представители на 11 юли 2021 година и желае да гласоподава отвън страната, може да съобщи това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (15 юни 2021 г.) посредством документално заявление по пример ­– приложение от изборните бумаги.
- Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено персонално до дипломатическото или консулското посланичество на Република България в съответната държава;
- Изпратено с писмо по пощата или посредством куриерска услуга до дипломатическото или консулското посланичество в съответната страна, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, само че във всяко заявление може да бъде вписано единствено едно лице;
- Електронно, през интернет страницата на Централната изборна комисия.
Централната изборна комисия прави инспекция на данните в писмените заявки не по-късно от 22 дни преди изборния ден (18 юни 2021 г.).
Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България изготвят и подписват описи на лицата, които имат право да гласоподават, по страни и места. Списъците по член 31, алинея 1 ИК служат за формиране на изборни секции за гласоподаване отвън страната.
Не по-късно от 48 дни преди изборния ден (23 май 2021 г.) Централната изборна комисия обезпечава опция за подаване на заявки по електронен път.
Избирателите, подали заявки за гласоподаване отвън страната и вписани в листата по член 31, алинея 1 ИК, може да гласоподават на друго място отвън страната, в което е формирана изборна секция. Ако в изборния ден се намират в страната, може да гласоподават в изборна секция по непрекъснатия си адрес, като подават декларация по пример – приложение от изборните бумаги, че не са дали своят вот и няма да гласоподават на друго място.
При изборите за народни представители за Народно заседание на 11 юли 2021 година Централната изборна комисия назначава секционни изборни комисии за всяка изборна секция отвън страната не по-късно от 12 дни преди изборния ден (28 юни 2021 г.).
Броят на членовете на секционната изборна комисия, в това число ръководител, заместник-председател и секретар, е за секции с до 500 гласоподаватели в това число - до 7 членове, само че не по-малко от 5; за секции с над 500 гласоподаватели - до 9 членове, само че не по-малко от 5.
При консултациите партиите и обединенията по т. 34 показват не по-късно от 16 дни преди изборния ден (24 юни 2021 г.):
 105 лева за ръководител на СИК и 80 лева за член на комисията 105 лева за ръководител на СИК и 80 лева за член на комисията
105 лв. ще е еднократно заплащане за ръководител на секционна комисия и 80 лв. за член, реши Централната изборна комисия, прочие..
- Писмено предложение за състав на секционните изборни комисии, което съдържа имената на препоръчаните лица, обединен цивилен номер, служба в комисията, обучение, компетентност и партията или обединението, която ги предлага;
- Копие от удостоверението за настоящо правно положение на партията към датата на насрочване на изборите (10 май 2021 г.) или от решението за формиране на обединението, с което се удостоверяват пълномощията на лицата, представляващи партията или коалицията;
- Пълномощно от лицата, представляващи партията или обединението, когато в консултациите вземат участие упълномощени лица.
- Списък на аварийните членове, които да заместят препоръчаните от тях лица в случаите по член 51, алинея 2 от ИК или когато член на секционната изборна комисия не се яви в изборния ден. Заместването се прави с решение на Централната изборна комисия.
Когато партия или коалиция не е направила предложение за членове на СИК, Централната изборна комисия не по-късно от 12 дни преди изборния ден (28 юни 2021 г.) назначава за членове на секционните изборни комисии лица, препоръчани от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или от министъра на външните работи или оправомощен от него заместник-министър. Ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или министърът на външните работи или оправомощеният от него заместник-министър може да вършат оферти въз основа на оферти от организации на български жители в съответната страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР