ЦИК внася искане до главния прокурор за всички действия с

...
ЦИК внася искане до главния прокурор за всички действия с
Коментари Харесай

ЦИК внася сигнал до главния прокурор за действията с машините за вота в страната

ЦИК внася искане до основния прокурор за всички дейности с машините на територията на страната. Това разгласи представителят на комисията Росица Матева на постоянния брифинг за организацията на изборите на 14 ноември.

" Ако в част от тях се съдържат тези 150 машини, за които стана ясно, че са в склад на летище " София " - за тях ЦИК разбра от кореспонденция на СГП. Ние не знаем по кое време са импортирани, от кого и защо, означи Матева и акцентира, че сред ЦИК и " Сиела Норма " няма спор.

" Не съществува практическа опция машините, предопределени за гласоподаване на изборите в неделя, с някакви други нерегистрирани устройства ", обясни Цветозар Томов.

" Има цялостна сигурност, че никакви импортирани машини или нещо сходно на машини за гласоподаване, могат да повлияят на изборния развой. Всичко е пушилка в това отношение. Проблемът е, че се основава едно напрежение и съмнение в хората към машините за гласоподаване ", добави той и изясни, че има задоволително устройства и в запас при възможен балотаж, които ще бъдат изпратени в чужбина, защото няма софтуерно време старите да бъдат върнати.

Росица Матева разясни, че общо 12 990 секции ще бъдат разкрити на идния избор, а 5067 са записаните претенденти за парламентарните избори, до момента в който кандидатпрезидентските двойки са 23. По думите ѝ общо машините, които ще бъдат употребявани в страната и отвън страната на изборите на 14 ноември, са 11 936. На територията на страната машини, благосъстоятелност на страната, на ЦИК, са общо 12 837.

Тя беше безапелационна, че не е давала позволение в изборния ден да бъдат заменяни машини.

" Няма метод машината да бъде сменена с друга, защото би трябвало да бъде сменен софтуера и да бъдат конфигурирани смарт карти ", акцентира още Матева.

За вота в чужбина ще бъдат изпращани нови машини при положение на втори тур на президентските избори поради липса на техническо време за пренастройване на наличните там устройства. Ако въпреки всичко възникне случай на неспособност на изпращане на машина, ще се премине към гласоподаване с хартиена бюлетина, обясниха от ЦИК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР