ЦИК умува как да организира изборите. Такава комбинация от вотове

...
ЦИК умува как да организира изборите. Такава комбинация от вотове
Коментари Харесай

ЦИК умува как да организира изборите: Досега такава конфигурация не е имало

ЦИК умува по какъв начин да провежда изборите. Такава композиция от вотове „ 2 в 1 “ до момента не сме имали. По думите на Камелия Нейкова би трябвало деликатно да се подходи към обстановката.

„ Избори „ 2 в 1″ и и избори на разнообразни дати си има своите преимущества и дефекти. Ако изборите са на една и съща дата ще се спестят разноски – логистика и превоз, свързани с машинното гласоподаване, разноски за хонорари на изборните комисии. Трябва деликатно да се подходи в организацията на изборния развой. Има разнообразни изборателни права както за гласоподавателите, по този начин и за претендентите. В изборите за Европейски парламент има условие за уседналост, в тези за Народно заседание няма. При двата типа избори изборни секции се разкриват на разнообразни места. Такава композиция не сме имали до момента. Има условие в Изборния кодекс за бюлетините “, съобщи ръководителя на ЦИК.

Все още се чака указът за насрочване на изборите

Нейкова  обаче отбелязва, че съгласно Изборния кодекс дейностите, свързани с машинното гласоподаване постановат процедура с по-дълги софтуерни периоди.

„ И колкото и да бъдат скъсени периодите, се постанова едни 20 дни да сме в процедура на социална поръчка, което в границите на 60 дни е много дълъг интервал. Не е заради някаква волност на ЦИК, а периодите са по закона за публичните поръчки, където има развой на договаряне “, изясни тя.

А ето какво би трябвало да се случи: Определен реализатор прави електронните бюлетини. След това ги зарежда на няколко машини за гласоподаване. ЦИК ги ревизира и чак тогава те се дават.

„ Ще би трябвало евентуално да преработваме актуалните задачи, ние бяхме подготвени, ще би трябвало в доста къс период да преработим всичко това “, заключи тя.

Подозирайки какво може да се случи, още от началото на годината ЦИК е почнала подготовката за изборите. А и датата за евровота се знае от дълго време

Камелия Нейкова обърна внимание, че изборните описи ще бъдат два. Тя означи, че „ СИК би трябвало да внимават “.

„ Да не вървят след това по досъдебни производства и да носят наказателна отговорност, в случай че позволен гласоподаватели, които попадат в забранителния лист “, добави тя.

Нейкова  заяви, че към момента няма компания, която да е кандидатствала за реализатор. При последните избори единствено „ Сиела Норма “ е предложила оферта.

„ Искам да поясня – компания, виновна за машините няма, те са държавна благосъстоятелност, съхраняват се в склад. Да, всекидневно е реализатор „ Сиела Норма “, защото единствено тя подава оферта. Няма по какъв начин ЦИК да не разгласи социална поръчка, изключително в сходна обстановка на неопределеност “, разяснява Нейкова.

„ Вероятно ще може да се гласоподава с една машина “, позволи Камелия Нейкова.

„ Малко са тези, които дават някакъв недостатък. По отношение на флаш паметта не съм експерт, не мога да кажа какъв е техният живот, само че сега ЦИК е подхванала дейности за инспекция на тяхната валидност “, изясни тя.

Оказва се, че гаранционният период на машините изтича след изборите. Той е тригодишен. Това обаче не значи, че машините стопират да работят.

Преди месец от ЦИК са изпратили питане до компанията „ Смарт Матик “ по какъв начин да бъдат обезпечени нови флаш памети, само че още нямат отговор. През 2021 година новите памети, които били доставени, се оказало, че единствено посредством тази компания могат да бъдат доставени, добави Нейкова.

Източник: Dir 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР