Цифровият сертификат ще бъде валиден в Евросъюза от 1 юли

...
Цифровият сертификат ще бъде валиден в Евросъюза от 1 юли
Коментари Харесай

Проблеми по границите заради различните изисквания на държавите за влизане на територията им

Цифровият документ ще бъде годен в Евросъюза от 1 юли и ще се издава гратис, само че въпросителните по какъв начин ще пътуваме без проблеми това лято остават. Политиките на обособените страни във връзка с условията за влизане на територията им към момента са разнообразни.

Казуси по границите не липсват - цялостен рейс с българи, приближаващ от Гърция, остана под карантина у нас. Хората са показали негативни проби за COVID-19 на границата, само че нашите управляващи не ги признават и ги слагат под карантина.

Отговорът на въпроса за какво - се крие в заповед на здравния министър, в която ясно се показва каква информация би трябвало да съдържа документът, удостоверяващ резултата от теста. В тази заповед има и лист кои проби се признават.

Сънародниците ни пътуват от Атина за България с рейс на туристическа компания. На нашата граница демонстрират тестванията си, направени в гръцки лаборатории.

" Първата жена, подава си теста и служителката споделя - къде ви е написано, че пробата ви е негативен, и момичето демонстрира тъкмо къде, тя споделя - не, това не е пробата, това не е автентичен тест “, описа Йорданка Налбантова.

От туристическата компания обясниха за bTV, че лабораторията, с която те работят, е лицензирана по европейските условия. На границата оспорили освен нейните проби, а и направените в други лаборатории в Гърция.

От здравното министерство прецизираха за bTV, че в тази ситуация направените бързи проби в действителност не са измежду утвърдените в заповедта на министъра. В този случай те не се признават и хората подлежат на карантина. Тя се анулира, в случай че до 24 часа от влизането в България си създадат нов тест, който е негативен.

А на другата граница - тази с Турция - пътуващите имат други проблеми - към този момент съседката ни признава единствено негативен PCR за влизане на територията й.

Така Милена, която се занимава с търговия и зарежда стока оттова, заплаща по 60 лв. за тест при всяко пътешестване.

„ Естествено, че е проблем. Това доста ни оскъпява и примерно, в случай че би трябвало да вървим всяка седмица, комбинираме нещата примерно на 2 седмици един път да отидем ", съобщи Милена Илиева.

По оферти на бизнес организации в Одрин се работи върху смяна, която се чака да е реалност от 1 юни - мобилна лаборатория на границата ще прави по-евтини PCR проби, за към 20 лв. на човек, резултатите ще излизат бързо.

И по този начин, в случай че ви следва пътешестване, проверете политиката на страната, в която отивате, с цел да сте сигурни, че няма да имате проблеми на границата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР