Церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир за 2023

...
Церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир за 2023
Коментари Харесай

В Норвегия се състоя церемонията по връчване на Нобеловата награда за мир 2023 г.

Церемонията по връчването на Нобеловата премия за мир за 2023 г. се състоя в неделя в кметството на норвежката столица Осло и беше излъчена на формалната страница на Нобеловия комитет в обществената мрежа X .

Нобеловата премия за мир за 2023 година беше присъдена на 6 октомври на иранската активистка и вицепрезидент на правозащитна организация в Иран, Наргис Мохамади, " за нейната битка против потисничеството на дамите в Иран и нейната битка за поощряване на човешките права и свободата за всички ". Наградата бе връчена на децата на Наргис Мохамади, която не съумя да участва на церемонията. 

Министерството на външните работи на Иран осъди присъждането на Нобеловата премия за мир на Мохамади, определяйки го като политическо решение, ориентирано срещу Техеран.

На церемонията по награждаването участва норвежкото кралско семейство. Залата беше украсена с бели и лилави цветя, а на една от стените беше сложена фотография на Наргиз Мохамади. Нобеловата лекция на активистката, написана в пандиза, беше прочетена от децата й Киана и Али Рахмани. Те получиха златен орден и грамота вместо майка си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР