Централният офис на Овергаз в София Още по темата Парламентът

...
Централният офис на Овергаз в София Още по темата Парламентът
Коментари Харесай

"Овергаз" ще съди държавата във Вашингтон

Централният офис на " Овергаз " в София

Още по тематиката
Парламентът неодобрява държавното управление за газовото дело на Европейска комисия

Народното събрание задължи кабинета да апелира решението на Европейска комисия, с което България се глобява за за нарушавания на антимонополното законодателство
24 ное 2017
Газовите сънища на властта

Разводът сред " Газпром " и " Овергаз " даде мотив на държавното управление да показва по какъв начин съзнателно се създава безпорядък на енергийния пазар
8 яну 2016
" Булгаргаз " губи пазар. И се пробва да го пази

Зам.-изпълнителният шеф на " Овергаз инк " Светослав Иванов пред " Капитал Daily "
5 яну 2016 " Овергаз " ще заведе дело против страната за претърпени вреди вследствие на ограничението на достъпа й до пазара от страна на " Булгаргаз ". Компанията ще се обърне към съда във Вашингтон, който преглежда разногласията по така наречен енергийна харта, която е подписана от България. Това сподели заместител изпълнителният шеф " Корпоративно развиване " в компанията Светослав Иванов в изявление за седмичника " Капитал ".

В края на предходната седмица стана ясно, че България ще бъде санкционирана от Европейската комисия (ЕК) по наказателната процедура, която беше формирана след тъжба на " Овергаз " от 2011 година Въпросната санкция действително ще бъде платена от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е нарушил разпоредбите, и ще влезе непосредствено в бюджета на Европейска комисия. Самата газова компания по тази причина ще търси отплата за понесените вреди в съда, изясни Иванов.

Надвиснала санкция

На закрито съвещание в петък Народното събрание реши България да не признава виновност по така наречен газово дело на Европейска комисия против БЕХ и дъщерните му " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " и задължи кабинета да апелира решението. По този метод депутатите на процедура неодобряваха държавното управление, което при започване на ноември още веднъж на закрито съвещание одобри тъкмо противоположното решение, препоръчано в отчет на енергийния министър Теменужка Петкова. Макар официално решението на Европейска комисия към момента да не е оповестено, от документите, с които " Капитал " разполага, излиза наяве, че глобата може да доближи 330 млн. евро. Значително понижаване на санкцията - до 70 млн. евро, страната може да реализира, в случай че признае виновност и в случай че се обвърже с избрани ограничения. Първата алтернатива обаче отпадна след гласуването на депутатите. Оспорването на решението пък е доста малко евентуално да докара до поврат, което значи, че страната ще трбява да заплати и разноски по делото. Според Иванов главният проблем е, че страната е в сериозен спор на ползи и на процедура няма интерес да промени статуквото, тъй че самостоятелни търговци да получат действително свободен достъп до газопреносната мрежа.

Нова тъжба

Предстоящата глоба е резултат от жалбата на " Овергаз " и последвалото следствие от Европейска комисия, която още преди две години формулира подозренията си за нарушаване и стартира договаряния със София, които очевидно не са я убедили, че държавното управление счита да промени обстановката. Макар че през 2015 година България официално беше принудена да отвори достъпа до мрежата, съгласно Иванов става въпрос по-скоро на реплика на свободен пазар, защото " Булгаргаз " продължава да държи над 90% от търгуваните размери.

В момента " Овергаз " приготвя нова тъжба до Брюксел, която е обвързван таксите за достъп и разделянето на мрежата на директна и за вътрешно прилагане. Въведеният модел опонира на Регламент 715 и благоприятства " Газпром износ ", настояват от компанията, която чака Европейска комисия да образува дело и по този проблем.

Интервюто със Светослав Иванов четете в седмичния " Капитал " в петък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР