Централните банки са закупили почти 393,3 тона злато през третото

...
Централните банки са закупили почти 393,3 тона злато през третото
Коментари Харесай

Златна треска. Какво се крие зад бясното изкупуване на скъпоценния метал от централните банки

Централните банки са закупили съвсем 393,3 тона злато през третото тримесечие, съгласно Световния съвет по златото (ССЦ). Анализаторите декларират: това е разследване от рецесията на доверието в главните аварийни валути. В чии трезори се е настанил благородният метал и за какво Русия към момента не го е придобила?

Метал вместо хартия

Около 20 милиарда $ са вложени в злато. Това е безспорен тримесечен връх от 2000 година насам.

Търсенето на кюлчета през юли-септември е скочило с 28% по отношение на същия интервал на 2021 година От януари до септември са изкупени 673 тона, повече от която и да е цялостна година от 1967 година насам. Особено се отличиха ЦБ на Турция, Узбекистан, Катар и Индия.

Преди това международните централни банки избраха държавните облигации на Съединени американски щати, такива вложения се считаха за доста надеждни. С повишаването на курса на Федералния запас тези скъпи бумаги станаха още по-привлекателни: доходността надвиши 4,2%.

Блокирането на съветските запаси обаче уплаши мнозина. Оказа се, че вложението в $ не е безвредно: при положение на различия с държавното управление на най-голямата стопанска система в света активите могат просто да изчезнат.

Рискове от заледяване и инфлация

Затова централните банки търсят различни разновидности за диверсификация на вложенията.

" Закупуването на злато не допуска връзка с който и да е контрагент. Международната обстановка е доста комплицирана. И финансовите управляващи не желаят да зависят от никоя страна ", изяснява Евгений Шатов, сътрудник в “Капитал Лаб ”

Подобна позиция споделя и Антон Старцев, анализатор задгранични фондови пазари.

" Активизирането на пазара на злато е обвързвано с нараснала геополитическа неустановеност и опасности, които могат да бъдат наречени инфраструктурни. Включително интернационалните наказания ", отбелязва специалистът.

В същото време, съгласно него, макар рекордните покупки, общият дял на централните банки в общото търсене на злато не надвишава 20%, а бижутерската промишленост остава преобладаващият консуматор на злато (47%).

Друг фактор са упованията за криза в Съединени американски щати. Според финансовия съветник Артьом Звездин, заради това златото може да нарастне с 25%, до две хиляди $ за унция. Затова се запасяват.

Между другото, с помощта на отслабването на $, котировките на благородния метал към този момент порастват. Декемврийските контракти на Нюйоркската стокова борса са на стойност над 1700 $.

Инфлацията също повлия: централните банки купуват злато, с цел да покрият личните си опасности.

Черен кон

Интересното е, че първите четири купувача съставляват единствено към една четвърт от общите продажби. Както се акцентира в ССЗ, доста е отнето от пазара от " незнайни суверенни " играчи - централни банки, които не регистрират транзакции.

Такъв образец е китайският. Според наблюдаващи Пекин може да е тъмният кон.

" Статистиката на Народната банка на Китай не демонстрира нарастване на златните запаси. Може би това към момента не е отразено в докладите ", допуска анализаторът Антон Старцев.

Според него не е изключена значима смяна на парадигмата за пазара, защото Китайската централна банка е най-голямата по запаси с дял на златото малко над три %. Пекин е в положение доста да повлияе на световния баланс на търсене и предложение.

Китай не е разкривал структурата на интернационалните запаси от 2019 година насам, напомня “Блумбърг ”. Това „ подхранва слуховете, че златото може да е било изкупено безшумно “.

Слитъци в запаси

Руската централна банка съобщи, че замразяването на забележителна част от златните запаси прави придобиването на злато непрактично. Това ще докара до увеличение на паричното предложение и вследствие на това до инфлация.

" В изискванията на наказания на западните пазари, изключително на английските, благородният метал става по-малко ликвиден за интернационалните разплащания. Това значи, че преди стартирането на вътрешните механизми за вложение в рубли, закупуването на злато от нашата Централна банка може да работи като фактор в възходяща инфлация “, удостоверява икономистът Александър Неверов.

Освен това делът на благородния метал в запасите е значителен - той се усилва към този момент няколко години поред. Сега е 21,5 % - повече от задоволително за диверсификация. Централната банка купи злато през март и април, когато беше належащо да се попълнят златните запаси в нестабилна обстановка, в това число да се компенсират замразени средства.

В края на февруари запасите на Русия доближиха 630 милиарда $, към края на октомври паднаха до 550 милиарда.

Според анализатора Михаил Беспалов, в случай че вземем поради блокираните 300 милиарда $ и приемем, че физическият размер на златото не се е трансформирал, тогава делът му в запасите може да надвиши 40 %.

В същото време анализаторите допускат, че Банката на Русия ще възобнови изкупуването на благородни метали през второто тримесечие на 2023 година, когато вносът стартира да се възвръща и бюджетните доходи намалеят заради глобите.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР