Централните банки на много държави се движат към създаването на

...
Централните банки на много държави се движат към създаването на
Коментари Харесай

МВФ иска да води парада на CBDC и да стане Световната централна банка

Централните банки на доста страни се движат към основаването на свои лични цифрови валути

На 20 юни шефът на MBФ Кристалина Георгиева беседва с ръководителите на африканските централни банки на конференция в Рабат (Мароко). Наред с други неща, тя сподели, че Фондът се пробва по някакъв метод да координира работата на обособените страни по въвеждането на цифрови валути на централната банка (CBDC), с цел да улесни след това осъществяването на трансгранични транзакции посредством CDBC: „ CBDC не би трябвало да има фрагментирани национални оферти.. „ За да имаме по-ефективни и почтени транзакции, се нуждаем от системи, които свързват страните, имаме потребност от оперативна съгласуемост. “

Една от областите на работа на Фонда за съгласуване на дейностите на централните банки в региона на CBDC е „ Ръководството за CBDC ". На пролетната сесия на МВФ и Световната банка през април тази година беше разгласен проспектът " Насоки ". Предвижда се той да бъде понятен даже за неспециалисти документ, съдържащ най-малко 19 глави, които ще бъдат оповестени последователно през идващите четири до пет години.

Ръководството ще изброи най-често задаваните въпроси, свързани с CBDC, в това число: 1. Целите на политиката и оперативната рамка на CBDC;

2. Ключови условия и подготвеност за издаване на CBDC, като правни съображения, киберустойчивост, ръководство на централната банка и контролиране и надзор;

3. Подходи и технологии за проектиране;

4. Потенциални макрофинансови последствия от CBDC.

„ Главите на Ръководството главно ще обезпечат рамка за структуриране на изследването на CBDC, а рекомендациите ще се основават на най-хубавите интернационалните практики и ще зависят от събитията в страната “, сподели МВФ в прессъобщение.

Централните банки на повече от 100 страни се движат към основаването на свои цифрови валути, а МВФ, като „ диригент “, би трябвало да ръководи този развой, в това число благодарение на упоменатите нагоре „ Насоки “.

К. Георгиева сподели, че Фондацията е почнала работа по основаването на световна CBDC платформа. Както означи тя, такава платформа би трябвало да „ обезпечи оперативна съгласуемост “ на цифровите валути на разнообразни централни банки. CBDC ще предизвикват финансовата интеграция и ще създадат паричните преводи по-евтини.

„ CBDC могат да оказват помощ за увеличение на приобщаването, да укрепят устойчивостта и успеваемостта на националните платежни системи и да създадат трансграничните заплащания по-евтини и по-бързи. При това е значимо CBDC да не се трансфорат в фрагментирани национални оферти. Поради тази причина МВФ стартира работа по концепцията за световна CBDC платформа, която ще подсигурява съвместимостта и сигурността на заплащанията на външни и вътрешни финансови пазари “, сподели Кристалина Георгиева.

На кръглата маса за политиките на CBDC на конференцията в Рабат, Тобиас Адриан, шеф на отдела за парични и финансови пазари на МВФ, показа нова идея за платформа за трансгранични заплащания. Тя включва скица на платежна система, която употребява един единствен указател за записване на CBDC транзакции. Според Адриан, „ платформата XC “ ще има единна книга с поръчки, против която могат да се обменят цифрови представяния на запасите на централната банка във всяка валута.

Но централните банки би трябвало да побързат, тъй като криптовалутите могат да стартират да извършват тази функционалност (трансгранични трансфери). А последните, по думите на шефката на МВФ, не са надеждни принадлежности. Криптовалутите (ако не са обезпечени с нищо) са характерен инструмент за спекулации.

МВФ не приканва за възбрана на криптовалутите. Фондът предлага централните банки да управляват по-стриктно издаването и обращението на частни цифрови валути. И също по този начин да създадат CBDC по-привлекателна валута от криптовалутите.

Частните цифрови валути обаче не престават да напредват. Класически децентрализирани криптовалути като биткойн също са възхвалявани като евентуален инструмент за по-евтини парични преводи. Ел Салвадор направи биткойн законно платежно средство през 2021 година и пусна своя спонсориран от страната портфейл Chivo, като се концентрира върху това преимущество. МВФ обаче в никакъв случай не е бил покровител на въвеждането на биткойн в Салвадор заради опасения, че високата волатилност на тази валута може да дестабилизира стопанската система. Президентът на Салвадор Наиб Букеле обаче не реагира и не дава отговор на препоръките на МВФ.

Успоредно с това МВФ стартира работа по универсална, наднационална цифрова валута. Организация, наречена The Digital Currency Monetary Authority (DCMA), разгласи на пролетната сесия на МВФ-СБ тази година, че има намерение да пусне Unicoin Universal Currency Unit (UMU), която ще бъде законно платежно средство за осъществяване на трансгранични заплащания. Почти никой не знаеше какво е DCMA. Оказва се тя е световен водач в отбраната на цифровата валута и нововъведенията в паричната политика за държавните управления и централните банки.

DCMA включва суверенни страни, централни банки, търговски банки и банки на дребно и други финансови институции. За страдание няма детайлности по отношение на състава на организацията и нейния юридически статут в откритите източници.

Имайте поради, че към момента няма публични изказвания от фонда за присъединяване в плана на наднационалната цифрова валута UMU. Но има доста косвени признаци, че са открити връзки на съдействие сред МВФ и DCMA. Достатъчно е да се означи доста лоялното отношение на Фонда към валутата UMU: „ UMU е в сходство с последните рекомендации на политиката на МВФ за крипто активи ". Според чиновници на МВФ и ръководители на DCMA, UMU е композиция от най-хубавите качества на частните криптовалути и CBDC.

Вече се появиха първите мнения за универсалната валута. На 13 април беше оповестена публикацията „ МВФ разкрива нова „ световна валута “, известна като “„ Универсалната парична единица “, която би трябвало да „ революционизира “ международната стопанска система.

Нейният създател Майкъл Снайдер стартира публикацията по този начин: „ Нова световна валута преди малко беше пусната, само че 99 % от популацията на света няма визия какво се е случило преди малко. “ И по-нататък: " Това би трябвало да бъде сигнал за пробуждане за всички нас, тъй като необятното приемане на нова „ световна валута “ би било голяма стъпка напред за глобалисткия дневен ред. МВФ не сътвори тази нова валута, само че тя беше въведена на огромна среща на МВФ по-рано тази седмица... "

Снайдер признава, че до момента не е знаел, че има организация, наречена DCMA. Оказва се, че светът на CBDC също има свои лични теории на конспирацията. Авторът на публикацията прочувствено приключва за плана UMU: „ Тайна кабала от интернационалните банки и национални държавни управления заговорничеха да пробутат тази нова валута в гърлата ни. “

Експертите към този момент се чудят: какво ще стане, в случай че UMU може да бъде изведен в орбита?

– Може да размени отслабващия щатски $ като международна валута.

- Това ще бъде аналогът на " банкора " - наднационалната валута, която беше препоръчана на конференцията в Бретън Уудс през 1944 година от британския икономист Джон Кейнс ( предлагането беше отхвърлено, тъй като американците постановиха своята опция - щатския долар).

– Емитентът на тази валута може да бъде Международният валутен фонд (в този случай той може да бъде преименуван на Световната централна банка).

– Другите валути (национални валути) в последна сметка ще бъдат отстранени.

- Съответно като ненужни ще бъдат отстранени и централните банки на обособените страни (ще остане единствено Световната централна банка).

P.S. Цифровата валута UMU към този момент е 99% приключен артикул. Както заяви профилираният информативен запас cryptocompass.com на 27 май тази година, „ пилотната стратегия Unicoin сега се извършва в Латинска Америка и Африка и цялостното пускане на продукта е планувано през идващите шест месеца. “

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР