Централната избирателната комисия тихомълком си е раздала бонуси, пише „Труд”,

...
Централната избирателната комисия тихомълком си е раздала бонуси, пише „Труд”,
Коментари Харесай

ЦИК си раздала тайно бонуси - по около две заплати


Централната изборната комисия тихомълком си е раздала бонуси, написа „ Труд”, като се базира на подробно изследване в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Всяко ведомство е длъжно да разгласява на уеб страницата си информация от тази система за типа и размера на заплащанията, които е направило всеки ден.

Решението е гласувано на съвещание на 22 ноември с цялостно болшинство от всички 16 присъстващи членове на ЦИК, без диспути. Взето е въз основа на непублични вътрешни правила за погашение на в допълнение заплащане въз основата на непубликувана докладна бележка, формирана от неведома работна група. Отпуснатите суми също са оставени в загадка.

По информация на „ Труд”
бонусите са в размер на към две заплати. На вчерашното си съвещание комисията реши да отговори на вестника с какъв брой се е самовъзнаградила по реда на Закона за достъп до социална информация, т.е. в 14-дневен период, защото трябвало да се изготвят счетоводни информации.

„ 2019 година е година с два избора – за Европейски парламент и най-тежките избори, които може въобще да се провеждат и създават, локалните избори”, стимулира се на съвещанието на 22 ноември секретарят на комисията Севинч Солакова. В тази връзка „ Труд” припомня, че предходната година нямаше национални избори, а ЦИК е непрекъснато настоящ, надлежно непрекъснато получаващ заплати, орган.

Останалите претекстове за раздаването на парите са „ наличните средства по бюджета на ЦИК и оценката, която комисията дава като цяло на организацията и произвеждането на изборите”.

Заплатите в комисията са над 4000 лева

Възнагражденията на членовете на ЦИК, 20 на брой, са регламентирани в Изборния кодекс: ръководителят получава колкото министър (в момента 5035 лева без добавката за стаж), заместниците му и секретарят – 90% от тази сума, останалите – 85 на 100 (4279,75 лева.).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР