Централната избирателна комисия (ЦИК) , за да организира предсрочния вот.

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) , за да организира предсрочния вот.
Коментари Харесай

ЦИК разполага с още 26 дни, за да организира предсрочния вот


Централната изборна комисия (ЦИК), с цел да провежда предварителния избор. Вече е ясно, че след решението на съда има нов вид на избирателен протокол. Може ли той да забави отчитането на резултатите?

Припомняме, че на 2-ри април ще гласуваме. Изборът би трябвало да направи самичък всеки гласоподавател.

Новото е, че този път резултатите от машинния избор ще са на база на от машините, които към този момент имат силата на бюлетини. А не както преди - на база на протокола от устройството.

Сега в края на изборния ден членовете на секционните комисии ще броят хартиените бюлетини от едната кутия, бюлетините от машините от другата кутия. И в две обособени кутийки в протокола, а по-късно ще се попълня и сбора от двата резултата в трета рубрика.

Всичко това би трябвало да се случва пред камера, която стартира да снима в края на изборния ден.

По-малко от огромната въпросителна е: Как ще бъде снимано преброяването на бюлетините?

„ Ние към момента нямаме информация в ЦИК, какви ще бъдат тези устройства, само че. Ще бъдат сложени евентуално на стойка на масата, на която ще се брои и устройството би трябвало да демонстрира бюлетината и да се вижда по какъв начин е гласувано “, сподели зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Затова и страната би трябвало да закупи с висока резолюция.

„ Ако няма такива устройства, няма да има видеонаблюдение. Надявам се да не се стигне до там. В последна сметка не би трябвало да забравяме, че в, покровители, представители на партии, които могат да подсигуряват, че СИК се отнася отговорно “, посочи още Матева.

Задачата да обезпечи видеонаблюдението, както го изисква законът, е в ръцете на „ Информационно обслужване “. А от изборната комисия към този момент са решили по какъв начин ще се в изборния протокол.

„ Ще се записват поотделно данните от гласуването с хартиени бюлетини, от гласуването с бюлетините от машините, и общия общ брой на съответната рубрика “, разясни още Матева.

От ЦИК поучават секционните изборни комисии да не бързат и, с цел да не се стига до неточности.

Утре е последният ден, в който сънародниците ни зад граница могат да подават заявки за гласоподаване. До момента това са създали в целия свят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР