Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви новото разпределение на депутатските мандати

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви новото разпределение на депутатските мандати
Коментари Харесай

София ще прати четирима депутати повече в следващия парламент

Централната изборна комисия (ЦИК) разгласи новото систематизиране на депутатските мандати по изборни региони. Промяната се постановяваше поради извършеното национално броене през 2021 година, което сподели обилни демографски промени спрямо предното броене през 2011 година, написа БГНЕС, базирайки се на " Сега ".

Данните на ЦИК демонстрират, че жителите на София ще усилят представителството си в Народното събрание. Това се очакваше – столицата приютява все по-голяма част от популацията на страната.

През 2022 година трите столични изборни региона вкарваха общо 42-ма депутати в Народното събрание: 16 от 23-и регион, 12 от 24-ти регион и 14 от 25-и регион. През 2023 година в Народното събрание ще има общо 46 парламентаристи от София: 19 от 23-и регион, 13 от 24-ти регион и 14 от 25-и регион.

Варна и Пловдив – идващите по величина градове в страната, ще завоюват по един мандат. При морската ни столица те се усилват от 15 на 16, а в града под тепетата – от 11 на 12. Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе губят по един народен представител.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР