Централната избирателна комисия се готви да възложи обществена поръчка за

...
Централната избирателна комисия се готви да възложи обществена поръчка за
Коментари Харесай

ЦИК готви обществена поръчка за устройства за машинно гласуване

Централната изборна комисия се готви да разпореди социална поръчка за обезпечаване на профилирани устройства за машинно гласоподаване.

Информацията ще бъде оповестена на интернет страницата на Агенцията за публични поръчки, " Профил на купувача " на интернет страницата на Централната изборна комисия, както и " Официален вестник " на Европейския съюз.

Припомняме, драмата с машинното гласоподаване продължава от години.

Още преди предварителните парламентарни избори на 26 март 2017 година стана ясно, че от ЦИК заделят най-вече 15 млн. за машинно гласоподаване. От ЦИК оповестиха социална поръчка за машините за изборите на 26 март. Решението за откриването на процедурата бе оповестено късно в петък на уеб страницата на комисията - на 10 февруари 2017 година

ЦИК бе принудена да разгласи поръчката, откакто Върховният административен съд (ВАС) я задължи да обезпечи машинно гласоподаване във всички изборни секции, а не както в началото бе планувано единствено в 500.

На 2 февруари стана ясно, че избраните 30 млн. за този избор няма да стигнат за машинно гласоподаване. Тогава представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова разгласи, че към момента няма проект сметка какъв брой пари ще трябват за машинен избор. Не можело да пуснат социална поръчка преди Указа на президента за датата на предварителния избор.

Ден по-рано от Нова република разясниха, че при машинното гласоподаване няма изгубване на гласове. Тогава - на 1 февруари 2017 година, Върховен административен съд разпореди машинно гласоподаване на всички места.

Дни по-късно - на 5 февруари 2017 година, ЦИК разгласи, че машинно гласоподаване ще има, само че седмици стана ясно, че такова въпреки всичко няма да се реализира.

Година по-късно ЦИК предложи на депутатите да бъде отсрочено въвеждането на електронното отдалечено гласоподаване, планувано за изборите за Европейски парламент през 2019 година, с претекста, че било комплицирано за гласоподавателя и по-лесно за измами.

През ноември 2018 година беше импортиран законопроект от " Обединени патриоти " и ГЕРБ за анулация на машинното и електронно гласоподаване.

По тази причина дни по-късно омбудсманът изпрати отворено писмо в Народното събрание, в което прикани депутатите да изпълнят наредбите от Изборния кодекс, в частта за машинното и електронното отдалечено гласоподаване. По-късно пък се закани, че ще сезира Конституционния съд, в случай че това не бъде направено.

В края на предходната година ЦИК призна, че не може да подсигурява сигурност за избор при всеобщо машинно гласоподаване.

През февруари тази година измежду измененията в Изборния кодекс, които Народното събрание въпреки всичко одобри, беше точно отлагането на машинното гласоподаване. Седмица по-късно обаче президентът наложи несъгласие над Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс с претекста, че отдалечават от почтен и транспарантен избирателен развой, като привилегироват партийната воля над тази на гласоподавателите.

Вчера пък стана ясно, че ГЕРБ и Обединените патриоти отхвърлят наложеното от Радев несъгласие. По отношение на машинното гласоподаване Данаил Кирилов съобщи, че го счита за архаично и типично за слаби демокрации. По негови думи отчети в ЦИК сочели, че електронното отдалечено гласоподаване не може да се вкара по настоящия закон и даже социалистите признавали, че това щяло да бъде свръх разход. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР