Централната избирателна комисия предприема организационни мерки, за да улесни избиратели

...
Централната избирателна комисия предприема организационни мерки, за да улесни избиратели
Коментари Харесай

ЦИК с организационни мерки за улеснение на гласоподаватели с увреждания

Централната изборна комисия подхваща организационни ограничения, с цел да улесни гласоподаватели със зрителни и двигателни увреждания, тъй че да могат да гласоподават на 29 октомври. Тези гласоподаватели ще могат да отидат в определена от тях подобаваща секция и с компаньон, в случай че не могат сами да извърши нужните дейности при гласуването.

Централната изборна комисия припомня, че неграмотността не е съображение за гласоподаване с компаньон, само че когато гласоподавателят може самичък да гласоподава, придружителя се позволява единствено до паравана или преградата за гласоподаване с устройство, след което се отдръпва, предава БНР.

Когато увреждането на разрешава на гласоподавателят да се подпише в полето за автограф, това прави член на комисията. Общинските администрации, в съгласие с общинските изборни комисии, обезпечават при опция пред изборните секции, предопределени за тези хора, слагането на аудиоплеър или Брайлов образец със лист на кандидатските листи и партиите, обединенията и Инициативните комитети.

Не по-късно от 21 октомври би трябвало да се оповестят и по подобаващ метод посредством медиите къде се намират секциите, избрани за хора с увреждания, както и телефони и адреси на организации, общински предприятия и други, на които те могат да вършат поръчки за помощ в изборния ден.

Ще се обезпечават и налични места за паркиране на автомобил на гласоподавател с увреждане до постройка, където има подобаваща секция. Ще се построяват и краткотрайни рампи с надолнище не повече от 5 %. Зад параваните за гласоподаване плотовете не могат да са по-високи от 85 сантиметри. Това важи и за плотовете, на които ще се слагат машините за гласоподаване.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР