Централната избирателна комисия показа как ще изглежда електронната бюлетина за

...
Централната избирателна комисия показа как ще изглежда електронната бюлетина за
Коментари Харесай

ЦИК представи как ще изглежда електронната бюлетина за балотажа |

Централната изборна комисия сподели по какъв начин ще наподобява електронната бюлетина за балотажа на президентските избори в неделя. 

Говорителят на ЦИК и зам.-председател на комисията Росица Матева изясни, че това е демо версия, защото показаните кандидат-президентски двойки са под №1 и №2. На 21 ноември обаче номерата на Румен Радев и Анастас Герджиков ще са същите като на 14-и. 

" В машината се слага картата и електронната бюлетина се пресъздава. Бюлетината е на една страница единствено с двете кандидат-президентски двойки и " Не подкрепян никого ", изясни Матева.

Когато се натисне полето с определената кандидат-президентска двойка, то потъмня. С бутона " Преглед " се демонстрира изборът на гласоподавателя, а с бутона " промени избора ", гласуващият може да се върне назад и да избере още веднъж.  След това още веднъж се натиска " обзор ", от кое място гласоподавателят още веднъж може да промени избора си. След като гласоподавателят е натиснал бутона гласувай, се разпечатва разписката. Тя е единствено една и се взима след звуковия сигнал. Картата се връща на изборната комисия, а разписката се пуска в кутия.

Днес беше изтеглен и жребият за изказванията на Радев и Герджиков. Предизборната акция на двамата стартира от през днешния ден - 17 ноември, и ще продължи до 24 ч. на 19 ноември.

Хората с трайни увреждания, които са подали декларация за гласоподаване с преносима секция за предходните избори, не би трябвало да подават нова декларация, а описите ще бъдат направени служебно. Така ще се действа и с карантинираните. Хората, на които карантината изтича на 21 ноември, няма да гласоподават с преносима секция, без значение от това, че на 14-и са дали своят вот по този начин. ЦИК поучава декларациите на лицата, които са под карантина от 15 ноември, да бъдат подавани напряко в общинските администрации, защото ЦИК също ги препраща на общинските администрации и се губи време. 

В изборните пространства ще могат да участват покровители единствено на кандидат-президентските двойки и представители на инициативните им комитети.

Хеш-кодът на машините ще е същият от неделя, тъй като и софтуерът е същия, стана ясно още. 

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че в чужбина е рекордна изборна активност тъй като зад граница са дали своят вот над 200 000 души. Предишният връх е бил на 4 април, когато са дали своят вот към 180 000. 

Машините, с които ще се гласоподава в чужбина, няма да са тези от 14-и ноември. Новите устройства към този момент пътуват към изборните секции.

Томов добави, че има и места, за които има подозрение, че машините може обаче да не дойдат на време. Матева изясни, че има и сигнали, че съществува възможност да не дойдат и хартиени бюлетини зад океана, само че от Външно министерство вършат всичко допустимо да бъдат доставени. Рисковете са в Австралия и Нова Зенландия.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР