Централната избирателна комисия обяви, че още днес вероятно ще има

...
Централната избирателна комисия обяви, че още днес вероятно ще има
Коментари Харесай

ЦИК показа бюлетината и демонстрира машинния вот - с карта за България и друга за чужбина


Централната изборна комисия разгласи, че още през днешния ден евентуално ще има решение за изборните секции в чужбина.

Говорителите на комисията Цветозар Томов и Росица Матева демонстрираха пред публицистите по какъв начин ще наподобява интегралната бюлетина за предварителния избор на 2 октомври.

Двамата демонстрираха и по какъв начин ще се гласоподава с картите на машинния избор - като картата за чужбина не разрешава преференциален избор на претендент от дадена листа.  " Вече се работи по инсталиране на демо версията на машините за пробно гласоподаване и на 10 септември всички те ще бъдат доставени в съответните обитаеми места ", сподели представителят на ЦИК Росица Матева. Хартиените бюлетини за гласоподаване в страната и в чужбина са разнообразни, защото в тази за изборите зад граница няма алтернатива за преференциален избор. И в двете липсва номер 21, защото за една от партиите, регистрирани в ЦИК, едвам след тегленето на жребия, стана ясно, че няма регистрирани листи с кандидат-депутати, напомнят от ЦИК.

При гласуването с машина, след изтъкване на мечтаната партия или коалиция и подобаващ претендент, на екрана се появява бутон с надпис " Преглед ". Ако гласоподавателят види, че изборът му е верен, натиска бутона " Гласувай ". Ако пък желае да промени нещо, натиска бутона " Назад ". Всяка машина се затваря с пломба с неповторим номер. На членовете на СИК ще бъдат предоставени и аварийни пломби. Флаш паметта за запис на гласовете също е запечатана с пломба. Във всички секции с над 350 гласоподаватели ще има по две машини. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР