Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да

...
Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да
Коментари Харесай

Президентът: Високата инфлация се дължи на предишни управленски решения

Централната изборна комисия е самостоятелен орган и не би трябвало да има вмешателство в нейната работа. В работата на комисията би трябвало да има повече бистрота. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в НДК, откакто участва на церемонията по връчването на дипломи на абитуриентите по медицина от випуск 2022 в Медицинския университет в София. 

 Цветозар Томов напусна поста на представител на ЦИК след скандал за изборния протокол Виж още

" Очаквам от всички институции, ангажирани в изборите, да покачват доверието във вота, а не да го ерозират ", добави президентът. Не мисля, че изборният развой е заплашен, сподели президентът. И изясни, че и без такива реплики изборната интензивност не е висока. 

Преди ден един от представителите на ЦИК - Цветозар Томов, напусна този си пост, само че остана член на комисията, несъгласен с решението за типа на протоколите в секционните комисии. По предложение на представителя на Българска социалистическа партия Емил Войнов беше решено СИК да не попълнят в обособени графи броя гласове от машината и настрана - от бюлетините, а да вписват единствено общия, сбит резултат от двата типа гласоподаване.

Радев разяснява и отлагането на периода за влизане на страната ни в Еврозоната.

Според него министърът на финансите е установила доста ясно икономическата обстановка в страната, а служебното държавно управление е постигнало най-големия прогрес към еврозоната - подписването на меморандума за произвеждане на евромонети, акцентира Радев.

В отговор на рецензиите на Асен Василев за отлагането на датата за влизане в еврозоната, президентът сподели:  " Служебното държавно управление не може да компенсира неналичието на закони, които не бяха признати в предходния парламент. Някои очевидно желаят да влязат в Еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката ", сподели президентът без да посочи кого засяга. Той е уверен, че значително инфлацията, която ни спъва за приемане на еврото, се дължи на предходни управнически решения.

   Росица Велкова с нова дата за присъединение на България към еврозоната Виж още

Във връзка със гибелта на 18-те мигранти в камион край Локорско още веднъж направи отпратка към предходни ръководства. " В други страни за същите закононарушения каналджиите получават доста години затвор. А у нас хванати от Министерство на вътрешните работи подписват съглашения с прокуратурата за пет месеца ", сподели президентът и назова " фукане " думите за нулева миграция от преди години. Той попита публицистите дали си спомнят какво е било на " Лъвов мост " в София и самичък напомни, че хората преди години всеобщо продавали жилищата си в региона. Оттам, по думите му, мигрантите пътували към Европа.

Президентът поздрави актуалното управление на Министерство на вътрешните работи за това, че е стегнало оградата на границата и за пръв път почнало да разчиства личните си редици. Освен това почнали да преследват каналджиите, което не се правело преди.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР