Централната банка на Япония шокира пазарите във вторник с изненадващо

...
Централната банка на Япония шокира пазарите във вторник с изненадващо
Коментари Харесай

Япония разтърси пазарите с изненадваща промяна в паричната политика

Централната банка на Япония шокира пазарите във вторник с изненадващо поправяне на контрола върху доходността на облигациите. Действията на Банката на Япония разрешават на дълготрайните лихвени проценти да се покачат с повече – ход, ориентиран към облекчение на някои от разноските за продължаващите парични тласъци.

Акциите се намалиха, до момента в който йената и доходността по облигациите скочи след решението, което хвана неподготвени вложителите. Те чакаха централната банка да не прави промени в своя надзор на кривата на рентабилност (YCC), до момента в който гуверньорът Харухико Курода не се отдръпна през април.

В ход, пояснен като блян да вдъхне живот на пасивния пазар на облигации, Банката на Япония реши да разреши на доходността по 10-годишните облигации да се движи в границите на 50 базисни пункта от двете страни на задачата от 0%. Това е удвояване по отношение на досегашните 25 базисни пункта.

Но централната банка резервира задачата си за рентабилност непроменена и съобщи, че ще усили внезапно пазаруването на облигации, което е знак, че този ход е " фина конфигурация " на съществуващата свръхразхлабена парична политика, а не отдръпване на тласъците, написа Reuters.

Курода сподели, че този ход има за цел да изглади изкривяванията във формата на кривата на рентабилност и да подсигурява, че изгодите от програмата за стимулиране на банката са ориентирани към пазарите и фирмите.

Днешната стъпка е ориентирана към възстановяване на пазарните функционалности, като по този метод спомага за усилване на резултата от нашето парично облекчение. Следователно това не е повишение на лихвения % “, сподели Курода на конференция.

„ Тази смяна ще усъвършенства устойчивостта на рамката на нашата парична политика. Това безусловно не е обзор, който ще докара до занемаряване на YCC или излизане от облекчената политика. “

Както се очакваше, по време на двудневното съвещание BOJ резервира непроменени своите цели за YCC, избрани на -0.1% за краткосрочните лихвени проценти и към нула за доходността по 10-годишните облигации.

Банката също по този начин сподели, че ще усили месечните покупки на японски държавни облигации (JGB) до 9 трилиона йени (67.5 милиарда долара) на месец от предходните 7.3 трилиона йени.

Средната стойност на акциите на Nikkei се срина с 2.5% след решението, до момента в който доларът падна с цели 3.1% – до четиримесечно дъно от 132.68 йени. Доходността на 10-годишните JGB за малко се увеличи до 0.460% – покрай новозададената имплицитна горна граница на Банката на Япония.

Може би това е дребна стъпка, с цел да тестваме тактиката и да забележим каква е реакцията на пазара и до каква степен той реагира “, сподели Барт Уакабаяши, управител на клон в State Street в Токио. „ Мисля, че виждаме първия пръст на крайници във водата. “

Пазарите към този момент гадаят какъв може да бъде идващият ход на централната банка, защото мандатът на Курода изтича и се чака инфлацията да остане над задачата от 2% през идната година.

„ Те разшириха диапазона и допускам, че това пристигна по-рано от предстоящото. Повдига въпроси дали това е предходник на още, което следва, във връзка с нормализиране на политиката “, сподели Мо Сион Сим, валутен пълководец в Bank of Singapore.

Написаното е на стената, че може би внезапното намаляване на йената, която видяхме преди, е било неловко за политиците... ясно е, че това способства за силата на йената през идната година. “

Политиката на Банката на Япония за ултраниски лихвени проценти и нейното безмилостно пазаруване на облигации, с цел да отбрани тавана на доходността си, провокираха възходяща социална рецензия, че изкривява кривата на рентабилност, източва ликвидността на пазара и подхранва нежелателен спад на йената, който усили цената на вноса на първични материали.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениБюджет и финанси 4 Япония раздруса пазарите с изненадваща смяна в паричната политика Индустрии 288 Узбекистан употребява България за европейските доставки на мед Любопитно 364 Банката на Англия сподели първите банкноти с лика на Чарлз III Европари 592 Втората стратегия за бизнеса по Плана за възобновяване провокира възторг Любопитно 13359 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2177 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 1824 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Политика 1700 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиПолитици и администрация – огромните опасности пред Плана за възобновяване

Източник: economic.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР